Gemeente Assen


Rampenoefening hoog water op 6 november bij Kloosterveen

Assen, 29 oktober 2009

Drenthe hoog, maar niet altijd droog..van 2 tot en met 6 november is in Drenthe een grote hoogwater oefening.

Op vrijdag 6 november van 9.00 - ca 13.00 uur is er een oefening tussen de Norgervaart en Kloosterveen. Net als bij een echte ramp wordt er gewerkt aan het verstevigen van de dijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld met matten en zandzakken. Verder staat er een evacuatie op het programma. Ongeveer tweehonderd vrijwilligers spelen de rol van bewoners. Ze worden opgevangen in de kazerne. Het gaat om droog oefenen, er is geen echte wateroverlast.

Wat merkt u ervan?

De oefening zal voor u als inwoner rond Kloosterveen niet onopgemerkt blijven. Zo kan er kan er wat extra drukte zijn, bijvoorbeeld van legervoertuigen die van en naar de kazerne rijden, of van de vele vrijwilligers. Bewoners van Kloosterhage, Kloosterkade en een deel van de Hoofdvaartsweg ontvangen een brief met meer informatie.

Wie doen er mee aan de oefening?

De gemeente, ministerie van Defensie, Waterschap Reest en Wieden, politie, brandweer en de Hulpverleningsdienst Drenthe doen mee aan de rampenoefening

Het oefen rampscenario

Geoefend wordt de situatie van hoog water, een situatie die waarschijnlijk eens in de 100 jaar voorkomt.

Hoe ziet dat er uit?

Het gebied van Reest en Wieden heeft een boordevol watersysteem en de afvoercapaciteit is ook hier vol belast. Door de regen zijn de peilen in het beheergebied niet naar beneden te krijgen.

Binnen het beheergebied van waterschap Reest en Wieden dreigt een doorbraak van de kade aan de oostkant bij de Norgervaart langs de woonwijk Kloosterveen (polder bij Assen). De gemeente is bezig met de aanleg van een fietspad op deze kade. De kade is daardoor verzwakt. Op meerdere plekken worden zwakke plekken geconstateerd. Het waterschap schaalt verder op en komt uiteindelijk tot de conclusie dat de kwaliteit van de dijk niet langer gegarandeerd kan worden. Als de dijk het daadwerkelijk begeeft, betekent dat flinke wateroverlast. Hulpverleningsdiensten komen in actie.

Omwonenden worden uit voorzorg opgevangen in de nabij gelegen kazerne.

.