Ingezonden persbericht


Persbericht Nijmegen, 29 oktober 2009

Zes museumavonden bij De wereld van Katherina

Start: vrijdag 6 november 2009

De Meester van Katherina van Kleef, Detail van een margedecoratie in het Getijdenboek van Katherina van Kleef, ca. 1440. Collectie The Morgan Library & Museum, New York De Schola Cantorum Karolus Magnus zal op 6 november in vier momenten (metten, prime, terts & mis en vespers) Gregoriaanse gezangen uit Katherina's Getijdenboek ten gehore brengen.

Met zes speciale museumavonden geeft Museum Het Valkhof het publiek de kans om tot 21.00 uur te genieten van de miniaturententoonstelling 'De wereld van Katherina'. Iedere museumavond heeft een eigen thema, en bestaat uit een lezing, muziek, speciale activiteiten of workshops. Steeds is Katherina van Kleef (haar look a like) aanwezig, in haar imposante hertoginnenmantel. Bezoekers kunnen in Het Museumcafé gerechten eten die Katherina van Kleef in haar burcht op het Valkhof geserveerd kreeg. De museumavonden vinden plaats op vrijdag 6 november, 13 november, 20 november, 27 november en 11 december en 18 december.

6 november: van privé-getijdenboek naar mega-publiekstrekker De eerste museumavond, vrijdag 6 november, staat helemaal in het teken van het wereldberoemde getijdenboek van Katherina van Kleef. Conservator Ruud Priem vertelt wat een getijdenboek is, hoe dit unieke privé-document met 165 pagina's in de 19de eeuw opdook en vorige eeuw door een sluwe handelaar in twee delen op de markt werd gebracht. Hij vertelt hoe de delen - als door een wonder - toch weer werden verenigd in de collectie van The Morgan Library & Museum in New York. Omdat deze instelling het boek gaat restaureren, werd het uit elkaar gehaald. Voor één keer leende het 100 losse pagina's met miniaturen uit aan Museum Het Valkhof. Aanvang lezingen 18.30 uur en 19.45 uur. Duur 45 minuten.

De Schola Cantorum Karolus Magnus zal in vier momenten (metten, prime, terts & mis, en vespers) Gregoriaanse gezangen uit Katherina's Getijdenboek ten gehore brengen. De optredens vinden plaats tussen 18.00 en 21.00 uur. Dirigent is Stan Hollaardt (www.karolus-magnus.nl).

6 personen is er beperkt plaats. Aanmelding voor groepen > 6 personen is noodzakelijk via publiekszaken@museumhetvalkhof.nl. Zij krijgen een reserveringsbevestiging.

Thema's van de overige museumavonden
Vrijdag 13 november: In het atelier van de meester Vrijdag 20 november: De kledij van Katherina
Vrijdag 27 november: Vertier aan het hof
Vrijdag 11 december: Katharina en haar hofreizen Vrijdag 18 december Bij Katherina in de keuken

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl De tentoonstelling is open in de periode 10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010. Dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari. Speciale museumavonden met lezingen, activiteiten en een middeleeuws diner: vrijdag 6, 13, 20 en 27 november, 11 en 18 december, tot 21.00 uur. Reserveren voor de lezing niet nodig. Let wel: vol is vol.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht