Week Chronisch Zieken in teken van vrijetijdsbesteding

02/11/2009 15:01

Week Chronisch Zieken

De Week Chronisch Zieken 2009 staat in het teken van de vrijetijdsbesteding. Over dit thema spreekt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma tijdens het openingscongres op 6 november in Nieuwegein. Centraal staan vragen als hoe hou je voldoende energie over om je vrije tijd op een leuke manier in te vullen, waar liggen knelpunten, wat zijn de oplossingen.

Ziek of gehandicapt zijn vraagt vaak veel energie. Om te voorzien in de dagelijkse levensbehoeften moeten chronisch zieken en gehandicapten dikwijls veel extra regelen en belemmeringen overwinnen. Voor recreatieve, sportieve en culturele activiteiten blijft dan soms weinig energie over.

Daar komt bij dat de toegankelijkheid van voorzieningen vaak extra inspanningen vraagt. Slecht toegankelijke musea en theaters, gecompliceerd openbaar vervoer, culturele en sportvoorzieningen die geen rekening houden met de behoeften van mensen met een beperking. Het vraagt allemaal extra inspanningen die mensen met een beperking moeten overwinnen. Er is weliswaar een scala aan speciale voorzieningen, maar dit is niet voldoende. Chronisch zieken en gehandicapten moeten niet apart gezet worden. De reguliere voorzieningen behoren zoveel mogelijk voor iedereen toegankelijk te zijn.

Aanpassingen en speciale begeleiding zijn soms nodig. Chronisch zieken en gehandicapten kunnen vaak zonder hulp geen zinvolle invulling geven hun vrije tijd. De hervormingen in het verzekeringsstelsel lijken niet overal gunstig uit te pakken voor de maatschappelijk participatie van chronisch zieken en gehandicapten.

De Week Chronisch Zieken start vrijdag 6 november 2009 in Nieuwegein met het congres Tijd voor Leven over de (on)mogelijkheden voor mensen met een beperking en mantelzorgers om te genieten van hun vrije tijd. Zoals gebruikelijk staan op 10 november de mantelzorgers in het zonnetje tijdens de Dag van de Mantelzorg. In totaal zijn er meer dan 700 activiteiten in het land. De Week eindigt op zaterdag 14 november met de slotmanifestatie Amsterdam beweegt! Op www.chronischziek.nl staat een overzicht met de plaatsen waar iets te doen is.

In de bijlage treft u een lijst van de plaatsen met activiteiten in de Week Chronisch Zieken. Het getal achter de plaatsnaam geeft het aantal activiteiten in de betreffende plaats weer.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.chronischziek.nl

http://www.chronischziek.nl