Gemeente Roermond

BuurtShow als dank voor geslaagde schoonmaakactie

In het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval gaat de Gemeente Roermond wijkbewoners ondersteunen bij het gezamenlijk opruimen en schoonhouden van hun buurt in het project De BuurtShow. Wijkbewoners worden daarbij aangemoedigd door lokale en nationale (sport)helden. De gezamenlijke schoonmaakacties worden afgesloten met De BuurtShow: een welverdiend feestje om de schone wijk te vieren. In Roermond kunnen de wijkbewoners van De Kemp en Kitskensberg zich tijdens de opruimacties laten aanmoedigen door helden als ex-bokser Arnold Vanderlyde, zanger Roy Selder en zanger Patrick Gerets. Alle wijkbewoners kunnen meedoen aan deze schoonmaakactiviteiten. Nadat de buurt de wijk heeft schoongemaakt, zijn er leuke activiteiten georganiseerd voor de bewoners waarbij de helden een speciale rol hebben.

Op 6 november a.s. is de aftrap van de BuurtShow. Zon 100 kinderen van basisschool t Mozaïek, Herman Broerenschool en de Peter Donderschool zetten zich die middag in voor een schone speeltuin op het dak van de Roertunnel. Arnold Vanderlyde zal de kinderen die dag aanmoedigen in hun strijd tegen het zwerfafval. Op zaterdag 7 november vragen verschillende helden de aandacht van de bewoners rondom het winkelplein op de hoek Kempweg/Keulsebaan omdat rondom het winkelplein veel overlast is van zwerfafval. Na een geslaagde, en vooral schone maand, is het op 12 december dan tijd voor de echte BuurtShow; de feestelijke viering van een schone buurt. Uiteraard zijn ook de helden hierbij weer aanwezig voor het geven van optredens en clinics.

Het project is een pilot van SenterNovem, Stichting Nederland Schoon en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Mocht na deze pilot het project een succes blijken, dan zal de Gemeente Roermond in 2010 verder gaan met de organisatie van de BuurtShow, waardoor het een jaarlijkse traditie kan worden. Wonen in een buurt zonder zwerfafval verhoogt de leefbaarheid. Daarbij is betrokkenheid van de wijkbewoners belangrijk. Inmiddels is bewezen dat het organiseren van gezamenlijke schoonmaakacties door de wijkbewoners niet alleen zorgt voor een schonere wijk maar ook de saamhorigheid in de wijk versterkt. Dergelijke initiatieven vormen een belangrijke bijdrage voor het behoud en onderhoud van een schone wijk.

Eerste publicatiedatum: 03-11-2009 Bijgewerkt: 03-11-2009