RSI genezen in India, RSI goeroe uit India in Utrecht

03/11/2009 12:42

RSI-vereniging

De RSI-vereniging organiseert op vrijdagmiddag 6 november 2009 om 14.30 uur een lezing in de Jaarbeurs te Utrecht. De spreker van deze middag is Dr. Deepak Sharan, een RSI-expert uit Bangalore, India, die daar een eigen behandelmethode heeft ontwikkeld en een behandelcentrum heeft opgericht met een geclaimd succespercentage van 95%.

Deze lezing zal worden bijgewoond door leden van de RSI-vereniging, behandelaars, onderzoekers en andere professionals op RSI-terrein uit Nederland en zal in het Engels plaatsvinden.

Dr. Deepak Sharan heeft een indrukwekkende lijst titels en diploma's op het gebied van orthopedie en ergonomie. Eén van zijn interessante stellingen is dat aspecifieke RSI vaak niet goed gediagnosticeerd wordt, dat er meestal andere klachten achter zitten. Het behandelprogramma is multidisciplinair, een combinatie van fysieke behandeling, yoga, gesprekken met een psycholoog, cognitieve gedragstherapie, meditatie, stress management en mindfulness training. Het is een full-time programma van 8-13 weken.

Een RSI Centre of Excellence waarvan 95% van de patiënten genezen naar huis keert. Het klinkt misschien als een droom voor de ruim 3 miljoen Nederlanders die met RSI-klachten worstelen (TNO, 2006). In Bangalore in India, bestaat het al.

De methode wordt als waarheid gebracht, maar lijkt niet evidence-based. De vraag wanneer er gepubliceerd gaat worden over de geclaimde 50.000 behandelde patiënten zal zeker aan de orde komen.

In India ervaren 75% van de IT-ers RSI klachten. Er zijn meer mannen dan vrouwen, die klachten aangeven en gemiddeld zijn de patiënten tussen de 20 en 30 jaar. Dit gegeven maakt duidelijk dat met het exporteren van IT-werkzaamheden ook de bijbehorende RSI is geëxporteerd.

De RSI-vereniging is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die zich op allerlei fronten inzet voor mensen met RSI. De vereniging geeft voorlichting en informatie over RSI, brengt lotgenoten met elkaar in contact en bevordert onderzoek. Verder voert de vereniging overleg met personen en organisaties die veel met RSI te maken (kunnen) hebben, zoals werkgevers, scholen, universiteiten, onderzoekers en de overheid. Daarnaast wisselt de vereniging informatie uit met onderzoekers, artsen, ergonomen en fysiotherapeuten. De RSI-vereniging is in 1995 opgericht en heeft 1800 leden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.rsi-vereniging.nl

http://www.rsi-vereniging.nl