KRO

KRO De Wandeling: Boer Bert heeft wachtlijst voor dames

Uitzenddatum: 06/11/2009

In KRO De Wandeling van vrijdag 6 november een portret van de eigenzinnige boer Bert Hollander. `Boer zoekt Vrouw' geldt niet voor boer Bert want hij heeft dames genoeg. Victoria, Emma, Linda, Claartje1, Claartje 2... Zijn dames zijn echter wel op leeftijd en soms flink lastig. Zo is de Spaansbloedige Victoria tien jaar geleden op spectaculaire wijze ontsnapt aan de dood en vertoont de opstandige Emma dominante, mannelijke trekjes. Boer Bert stelt geen eisen aan zijn dames. In zijn koeienrusthuis is elke oude koe welkom om haar oude dag in rust te slijten maar hij heeft wel een wachtlijst. Hella van der Wijst wandelt een dag mee in het koeienrusthuis van Bert Hollander in het Friese Zandhuizen.

Bert Hollander groeit op, op een boerderij. Als hij er als jochie achter komt wat er met de koeien gebeurt die van het erf verdwijnen, wordt hij meteen vegetariër. Zijn droom om boer te worden laat hij varen. Hij gaat de muziekwereld in. Jaren later keert hij terug naar de boerderij van zijn jeugd om afscheid te nemen. Maar de liefde voor het boerenleven slaat alsnog toe. Hij richt het eerste koeienrusthuis in Nederland op. Een plek waar koeien en stieren waardig oud mogen worden en waar je kunt zien dat koeien dieren zijn met gevoelens en een sociaal leven. "Hier kun je zien hoe het bedoeld is. Een kind dat nog bij haar moeder drinkt, en daardoor groter is dan de moeder."

Volgens Bert zijn koeien net mensen... "Zo heb jeLinda, 23 jaar en daarmee de oudste en meest grijze van het stel. Moeder van reuzenstier Matthias. Linda houdt meer van mensen dan van koeien en vraagt altijd aandacht. De pittige Victoria is tien jaar geleden ontsnapt uit het slachthuis. Na zes dagen opgejaagd te zijn geweest door winterse weilanden, is ze gered door een dierenliefhebbende journaliste. Lucky en Meza zijn moeder en dochter. Ondanks dat Meza haar moeder inmiddels allang boven het hoofd is gegroeid, drinkt ze na 2,5 jaar nog steeds melk bij haar."

Hella loopt een dag mee op de boerderij van Bert. Is er tussen al deze dames nog tijd voor een echte dame in het leven van deze eigenzinnige boer?

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 6 november om 17.05 uur bij de KRO op Nederland 2