NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Ontwikkelaars verkopen meer nieuwe woningen

Voorburg, 5 november 2009

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen komt naar verwachting in het vierde en laatste kwartaal van dit jaar uit op 4.500 woningen. Een verschil met begin van dit jaar toen alle ontwikkelaars bij elkaar iets meer dan 3.000 woningen in drie maanden tijd verkochten. Ondanks deze verbetering blijft de woningverkoop onder de maat en zal eind 2010 de bouwproductie haar dieptepunt bereiken, ook al omdat de opdrachten voor kantoren en ander bedrijfsmatig vastgoed hard teruglopen. Een krachtig overheidsbeleid kan dit voorkomen, maar de steun van die kant is slecht getimed, complex en niet slim.

Dit zei Jo Goossens, voorzitter van NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, op de jaarvergadering van de brancheorganisatie, donderdag 5 november in Kasteel De Vanenburg in Putten. De actuele stand van zaken op de nieuwbouwmarkt stond uiteraard centraal op de jaarvergadering. Het goede nieuws is dat de vrije val van de woningverkoop is gestopt en het dus iets beter gaat. Tegelijkertijd is iedereen in de sector nog bezig met overleven. "Want behalve de fors teruggelopen woningverkoop, staat de omzet ook onder druk door lagere verkoopprijzen", aldus Goossens. Dit komt omdat de prijs van de verkochte nieuwbouwwoning zo'n 10 procent lager ligt dan een jaar geleden doordat veel ontwikkelaars zijn overgestapt op het ontwikkelen van starterswoningen. Niet zo vreemd, want recent onderzoek laat zien, dat veel starters op de woningmarkt het nu een goede tijd vinden een woning te kopen.

In zijn jaarrede hekelde de NVB-voorzitter het wankelmoedige Kabinetsbeleid om de woningbouwsector echt te ondersteunen. "Aanvankelijk gaf het Kabinet niet thuis. Na lang dralen besloot het de bouw zuinigjes te steunen. Los van de omvang, is de aanpak echter slecht getimed, complex en niet slim. Het pakket is ook bedacht zonder de sector er in te kennen en de eerste ervaringen met het stimuleringsbudget bouw zijn bedroevend. Rampzalig voor de economie èn voor de begrotingen van zowel het Rijk als van de gemeenten. Door de terugvallende bouwproductie mist het Rijk straks jaarlijks tenminste vijf miljard euro door gemiste belastingopbrengsten als minder btw, minder inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting en extra WW-uitkeringen." Goossens: "Voor gemeenten geldt hetzelfde. Ook zij missen straks veel geld, zoals minder inkomsten uit grondexploitaties en bouwleges. Jammer effectieve maatregelen verdienen zich immers terug", aldus Goossens.

Volgens de NVB-voorzitter zal het voor de sector na de crisis niet meer business as usual worden. De grote, bijna megalomane, projecten behoren tot het verleden. Bij woningbouwontwikkelingen moeten de mensen meer centraal komen en niet langer de stenen. "Nu is het vaak andersom. De overheid wil de compacte stad, maar onze klanten zoeken licht, lucht en ruimte. Nu bouwen we noodgedwongen vanwege dichtgetimmerde budgetteringssystemen vaak appartementen, maar onze klanten willen in meerderheid een woning met tuin. Tot nog toe heeft de klant dat altijd geaccepteerd. Hij moest wel, hij had geen keus. Maar `'dass war einmall'. Goossens vindt tot slot dat - om het bouwen aan mooie steden betaalbaar te houden - gemeenten meer vrijheid moeten krijgen om eigen belastingbeleid te voeren.

Klik hier voor de tekst van de lezing van NVB-voorzitter Jo Goossens

Klik hier voor zijn presentatie (download kan even duren gezien grootte van het bestand)

---

---

Zie het origineel