Gemeente Geldermalsen

Prijsuitreiking Gouden idee

5 september organiseerde gemeente Geldermalsen samen met het Vrijwilligerssteunpunt het vrijwilligersevenement Compliment. Er was ook een prijs te winnen voor het Gouden Idee: een idee waar de Geldermalsense samenleving beter van wordt. Oftewel een idee met maatschappelijke betrokkenheid.
Veel ideeën zijn er ingeleverd. Eén kan er maar de winnaar zijn en dat is MooiWonenInEnspijk geworden met hun totaalplan voor de aanschaf van een levensreddende Automatische Externe Defibrillator (AED).

De prijs

De prijs bestond uit een geldbedrag van 2500 euro. Het coöperatiefonds van de Rabobank West-Betuwe stelde de prijs beschikbaar. Op donderdag 5 november is de prijs overhandigd tijdens de eerste open eettafel in Enspijk. Ook al zo'n leuk initiatief van MooiWonenInEnspijk in samenwerking met de SWO.

Actief in Enspijk

MooiWonenInEnspijk is een bewonersplatform. Het initiatief is nieuw en in de loop van dit jaar ontstaan. Een club voor en door bewoners die diverse activiteiten ontwikkelt. Het idee voor de aanschaf van een AED is als gouden idee ingediend omdat de aanschaf kostbaar is. Een idee dat niet zo maar uit de lucht komt vallen. Onder inwoners van Enspijk is eerst een enquête gehouden om de behoefte te peilen. Er is ook goed nagedacht over de verdere organisatie. Zoals de inzet van vrijwilligers, de opleiding en het beheer van de AED. Dat complete plan en de wijze waarop MooiWonenInEnspijk de zaken aanpakt sprak de jury van het Gouden idee enorm aan. MooiWonenInEnspijk is een club die duidelijk zelf verantwoordelijkheid neemt voor de leefbaarheid in het eigen dorp.

Achtergrond AED

Met een AED kunnen levens gered worden. Bij een plotselinge hartstilstand stopt het hart met pompen en staakt de bloedsomloop. Meestal is dit het gevolg van een chaotisch hartritme waardoor de hartspier niet meer samentrekt. Zonder ingrijpen leidt een hartstilstand binnen enkele minuten tot onherstelbare hersenschade en de dood. Door hartmassages te geven, te beademen en een automatische externe defibrillator (AED) in te zetten (indien beschikbaar), wordt een kans op overleven geboden. Deze is maar liefst 70% wanneer het slachtoffer binnen zes minuten gedefibrilleerd wordt. Elke minuut na deze zes minuten, neemt de overlevingskans af met 10%. (bron: Nederlandse Hartstichting)

---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258