ABVAKABO FNV

Referendum: leden kiezen inzet cao TNT

ABVAKABO FNV legt de leden twee keuzes voor wat betreft de inzet van de CAO TNT. Het zal voor de leden niet gemakkelijk zijn te kiezen, omdat het om pijnlijke keuzes gaat.

Door digitalisering, internetgebruik en toenemende concurrentie op de postmarkt bezorgt TNT minder post. Daarom wil het postbedrijf EUR125 miljoen bezuinigen. Het is tot nu toe niet gelukt een cao te sluiten, omdat de leden verslechtering van arbeidsvoorwaarden afwijzen.

De bonden hebben daarom een eigen onderzoek uitgevoerd of er een alternatief is voor de bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden. Op 26 oktober 2009 werd dit rapport gepresenteerd met als conclusie: er valt niet te ontkomen aan bezuinigingen op arbeidsvoorwaarden. Wel zou er minder bezuinigd kunnen worden (EUR75 miljoen).

Twee keuzes
Leden van ABVAKABO FNV kunnen nu kiezen uit twee mogelijke inzetten voor de nieuwe CAO TNT. In de eerste keuze worden arbeidsvoorwaarden ingeleverd voor behoud van werk (inclusief begeleiding naar een baan buiten TNT). In de tweede keus wordt niet ingeleverd op arbeidsvoorwaarden, maar dan zijn gedwongen ontslagen (3250 werknemers tot eind 2011) onvermijdelijk. De leden hebben tot 23 november de gelegenheid te stemmen over deze inzet.

* Nieuwskrant: Referendum over inzet voor de cao TNT - 05-11-2009
* Referendum over inzet voor de cao TNT

06-11-2009, TNT