AEGON

AEGON: AOW-overgang kan geleidelijk en goedkoper

AEGON stelt een andere overgangsregeling voor de verhoogde AOW-leeftijd voor. In de kabinetsvoorstellen is er een harde leeftijdsknip opgenomen. Daardoor moet iemand die op nieuwjaarsdag 1955 om 00.05 uur is geboren een jaar langer doorwerken dan zijn tweelingbroer die tien minuten eerder ter wereld kwam. "In ons voorstel komt er een geleidelijke overgang voor de mensen die relatief kort voor hun pensioendatum zitten. Het kost de overheid bovendien geen geld en het scheelt de pensioenuitvoerders hoge kosten", zegt hoogleraar Herman Kappelle.

In de huidige plannen van het kabinet gaat de verhoging van de AOW-leeftijd in twee stappen. In 2020 gaat de AOW-leeftijd naar 66 en in 2025 gaat de AOW-leeftijd naar 67. Eerder wilde het kabinet een overgangsperiode waarin de verhoging van de AOW-leeftijd in stappen van twee maanden ging. Dat stuitte onder meer op bezwaren van pensioenuitvoerders (de pensioenfondsen en verzekeraars), omdat daarmee twaalf verschillende pensioendata binnen één pensioenregeling werden gecreëerd. "Dat veroorzaakt hoge uitvoeringskosten die uiteindelijk op werknemers worden afgewenteld. Maar het voordeel voor werknemers was natuurlijk dat ze geleidelijk aan langer moesten doorwerken - dat sprak veel mensen aan", zegt VU-hoogleraar en AEGON-directeur Herman Kappelle.

Hoe ouder hoe eerder
Professor Kappelle heeft een alternatief bedacht waarmee de harde leeftijdsknip wordt weggenomen. Paradoxaal genoeg stelt hij voor om al op korte termijn de pensioenleeftijd in één keer voor iedereen te verhogen naar 67 jaar. "En vervolgens krijgt iedereen het recht om zijn of haar pensioeningangsdatum te vervroegen. Hoe ouder je bent, hoe meer je kunt vervroegen met behoud van hetzelfde bedrag aan pensioen dat voor de wijziging op 65 zou zijn verkregen." Achter de plannen zitten ingewikkelde actuariële berekeningen, maar daar hoeven werknemers niet voor te vrezen. "We hebben een simpele tabel gemaakt. Bij iedere leeftijd hoort een bepaalde pensioenleeftijd. Je kunt in de tabel aflezen hoe veel eerder je kunt stoppen met werken en toch hetzelfde geld krijgen als je zou hebben gehad als de AOW-leeftijd nooit zou zijn verhoogd."

Ook gunstig voor overheid
Uit de tabel blijkt dat wie op het moment dat de nieuwe AOW-regeling ingaat 64 jaar is, kan stoppen op 65 jaar en twee maanden. Er moet dus twee maanden langer gewerkt worden om hetzelfde pensioengeld te krijgen als in de vroegere regeling. Een 63-jarige kan op 65 jaar en vier maanden stoppen, een 62-jarige op 65 jaar en zes maanden, en zo schuift per jaar steeds de pensioendatum twee maanden op. Wie 53 jaar en jonger is zal moeten doorwerken tot 67 jaar om hetzelfde pensioen te krijgen als vroeger op 65. Technisch wordt dit vormgegeven door de kortingsfactoren die moeten worden gehanteerd bij vervroegen afhankelijk te maken van de leeftijd op het moment dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd. Hoe ouder je bent op dat moment, hoe lager de kortingsfactor.

Volgens Herman Kappelle is zijn alternatief niet alleen gunstig voor werknemers en pensioenuitvoerders, ook de overheid spint er garen bij. "Het kost de overheid geen geld omdat in ons plan de AOW-leeftijd al meteen wordt verhoogd. In het kabinetsplan wordt pas in 2025 de totaal beoogde bezuiniging bereikt, in ons plan groei je daar in de komende twaalf jaar al naar toe. Het levert de overheid dus eerder én meer geld op."

Pensioenknip
Inmiddels heeft Kappelle zijn plannen onder de aandacht gebracht van de fracties in de Tweede Kamer en de verantwoordelijke bewindslieden. In 2008 leidde een andere suggestie van Kappelle, de zogenoemde pensioenknip, al eens tot een wetswijziging. Daardoor worden mensen die tegen hun pensioen aanzitten, niet meer gedwongen om hun door de kredietcrisis geslonken pensioenkapitaal in een keer te gebruiken om pensioen aan te kopen. Dankzij de knip kunnen zij eerst wachten tot hun kapitaal weer is aangegroeid op de aandelenbeurs.

Vergelijking van de huidige kabinetsplannen rondom het AOW-overgangsrecht met het voorstel van prof.mr. Herman Kappelle (AEGON en VU)

Gevolgen voor:

Kabinet:

Kappelle:

Werknemers

Voor werknemers zijn er twee harde overgangsdata die hun AOW-leeftijd gaan bepalen: 1 januari 2020 en 1 januari 2025.

Voor werknemers is er een schaal voor de AOW-leeftijd, in stappen van twee maanden.

Overheid

De overheid bespaart voor het eerst op de AOW vanaf 2020.

De overheid bespaart direct op de AOW.

Pensioenuitvoerders (pensioenfondsen en verzekeraars)

Pensioenuitvoerders moeten in iedere pensioenregeling twee of drie verschillende pensioenleeftijden administreren: 65, 66 en 67 jaar.

Er komt direct één pensioenleeftijd voor iedereen van 67 jaar. Iedereen krijgt het recht te vervroegen.