Haven Amsterdam

Maak het nieuwe Amsterdamse Havenlied en treed op tijdens SAIL 2010

5 november 2009
De Amsterdamse haven heeft alles: scheepvaart, industrie, bedrijvigheid, architectuur, natuur en recreatie. Maar nog geen eigen Havenlied. Natuurlijk, Jacques Brel maakte le port dAmsterdam wereldberoemd, maar dat is al lang geleden. De haven leeft als nooit tevoren. Daarom moet er een eigentijds Havenlied komen. Haven Amsterdam organiseert daarvoor een landelijke wedstrijd. Heel Nederland mag meedoen, want ook ver buiten Amsterdam hebben mensen hart voor de hoofdstad en de haven. Het winnende lied wordt uitgebracht als single. En het wordt hét lijflied van de haven in de periode rond SAIL Amsterdam in augustus 2010. SAIL is het oer-Amsterdamse, grootste gratis toegankelijke publieksevenement van Nederland, met een indrukwekkende vloot tall ships, marineschepen, replicas en andere schepen, en een keur aan activiteiten rond de haven.

Maak jij het nieuwe havenlied?

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan deelnemen aan deze spannende competitie: of je nu professioneel muzikant bent, amateur, of gewoon als je houdt van de Amsterdamse haven. Wie kan dat unieke havengevoel het beste overbrengen? Daar gaat het om. Jurylid/singer-songwriter Ellen ten Damme: Ik ben gek op Amsterdam én op de haven. Zelf woon ik in het Oostelijk Havengebied, en ik geniet elke dag van die typische sfeer rond het water en de schepen. En natuurlijk van het schitterende uitzicht. Er is zo veel te zien en te beleven. Ik ben dan ook razend nieuwsgierig naar alle inzendingen voor het Havenlied!

Waar moet het Havenlied aan voldoen?

Het havenlied moet een nieuw nummer zijn: met zelfgemaakte tekst en muziek, en eigen uitvoering. Het is belangrijk dat het lied aansluit bij de veelzijdigheid van Amsterdam en de haven anno 2010: een bruisend internationaal centrum van mensen, scheepvaart, culturen, activiteiten en producten. De diverse schepen kunnen worden bezongen, maar ook de handel en bedrijvigheid. Of juist het uitwaaien en slenteren langs de kades. Van duwbakken tot cruiseschepen, van containers tot windmolens, van vergezichten tot wolkenluchten alles in dat uitgestrekte havengebied kan aan bod komen. En er mag best een beetje worden weggedroomd naar verre streken. Natuurlijk kan dat ook allemaal tegelijk; juist die combinatie is de poëzie van de Amsterdamse haven.

Wat gebeurt er met het Havenlied?

Van 4 november 2009 tot en met 14 februari 2010 kunnen bands en muzikanten een mp3 uploaden op de website www.havenlied.nl. Een vakjury onder leiding van Ellen ten Damme selecteert de acht à tien beste inzendingen. Op 12 maart is de grote finale in poptempel de Melkweg: dan kiest de jury het winnende lied. Deze Havensong wordt als single uitgebracht en zet daarmee de Amsterdamse haven feestelijk in de schijnwerpers ter gelegenheid van SAIL 2010. De winnaar mag het nummer ten gehore brengen op de Dam in Amsterdam en tijdens SAIL.

Meer informatie?

Renée Menting, Haven Amsterdam: (020) 523 48 78

Meer informatie is te vinden op www.havenlied.nl.