Gemeente Lelystad

Lelystad tweede bij Stadsvogelprijs 2009

Vrijdag 6 november 2009

Lelystad heeft samen met Den Haag en Skarsterlân (Joure) de gedeelde tweede prijs gehaald bij de uitreiking van de Vogelbescherming Stadsvogelprijs 2009. De eerste prijs en een bedrag van 20.000 euro ging naar de gemeente Leiden.

Projecten voor stadsvogels

De bekendmaking van de prijs gebeurde donderdag 5 november 2009 tijdens de Stadsvogelconferentie in museum Naturalis in Leiden. Vogelbescherming Nederland reikt de prijs uit om gemeenten te stimuleren om innovatieve projecten voor stadsvogels op te zetten en om mensen enthousiast te maken voor de vogels in hun stad.

Vogels trekken naar steden

Nederland is aan het verstedelijken en daardoor moeten steeds meer vogels hun voedsel en schuilplaatsen in de steden vinden. Dat is voor veel vogels een hele opgave en ze kunnen enige hulp dus goed gebruiken! Lelystad is een van de steden die daar veel aan doet. De nominatie van Vogelbescherming Nederland voor de Stadsvogelprijs is een erkenning daarvan.

Volop vogels in Lelystad

Lelystad is een groene stad, niet alleen wat betreft het openbaar groen, maar natuurlijk ook door alle tuinen. In het groen vinden vogels beschutting, bescherming en voedsel. Naast het groen is water belangrijk; de ligging aan het IJssel- en Markermeer zorgt voor de aanwezigheid van veel watervogels. Het jaar door telt Lelystad zo'n 120 verschillende vogelsoorten, sommige alleen in de winter (zoals kramsvogel en koperwiek), andere juist weer alleen in de zomer (zoals zwaluw, koekoek, karekiet). En er zijn vogels die het hele jaar door in en om de stad verblijven (zoals mussen, gaaien en eksters).

26 vogels in spotlight

Voor de campagne en het educatief programma `Lelystad - Vogelstad' heeft de gemeente 26 'gewone' vogels uitgekozen die in het vogeljaar
- tussen 21 maart 2009 en 21 maart 2010- extra aandacht krijgen. Iedereen kan deze vogels in de tuin of in het openbaar groen zien en/of horen. Voorbeelden hiervan zijn merel, huismus, winterkoning, fuut, ijsvogel, roodborstje en blauwe reiger.

Lelystad actieve Vogelstad

In Lelystad zijn een jaar lang (dat jaar duurt dus nog tot 21 maart 2010) allerlei activiteiten georganiseerd zoals:
* het verhalenfestival op de Dag van het Park met als onderwerp Vreemde Vogels

* de boomfeestdag 2009 met als thema Bomen voor Vogels
* vogelontdektochten

* 26 artikelen over bekende vogels in de Flevopost
* iedere maand een stukje in het gemeentelijk voorlichtingsblad Stadsbulletin

* een maandelijkse fotowedstrijd

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan een Lelystads zwanenboekje (`De zwanen van het Gelderse Diep'), aan vier Lelystadse vogelpostzegels, aan nestkasten voor verzorgingshuizen, een vogelmap voor alle basisscholen en nog veel meer.

Gratis advies
Aan de nominatie en de 2e plaats voor de Stadsvogelprijs houdt de gemeente Lelystad nog wel een gratis advies over. Vogelbescherming Nederland komt een halve dag naar Lelystad om de gemeente te adviseren over verbetermaatregelen aan het vogelmilieu.
---