Al 50.000 kandidaten machtigen rijschool per DigiD

06/11/2009 10:35

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Nieuwe Aanpak reserveringstermijnen succesvol

Al binnen enkele weken heeft het CBR de 50.000 ste machtiging van een kandidaat ontvangen voor de reservering van een praktijkexamen personenauto. Het CBR is zeer verheugd over de snelheid waarmee kandidaten en rijscholen de nieuwe manier van machtigen met DigiD hebben opgepakt.

Het machtigen van de rijschool is één van de maatregelen waarmee het CBR de reserveringstermijnen voor praktijkexamens structureel laag wil houden. Rijexamens kunnen alleen nog maar op naam van de kandidaat worden gereserveerd. Hiermee kan het CBR beter en sneller schatten hoeveel examinatoren er per examenplaats moeten worden ingezet. Ook de communicatie richting de kandidaat wordt hierdoor verbeterd. Van elke reservering, wisseling of annulering van een toets of een examen wordt de kandidaat automatisch per e-mail geïnformeerd.

Rijexamenkandidaten voor de categorie personenauto moeten hun rijschool sinds 19 oktober 2009 machtigen om praktijkexamens en toetsen voor hen op naam te kunnen reserveren. De Aanpak reserveringstermijnen kwam tot stand in samenwerking met de brancheorganisaties BOVAG en FAM. Hiermee moet een kandidaat het hele jaar door binnen zeven weken zijn eerste examen kunnen afleggen en binnen vijf weken een herexamen. Momenteel liggen de gemiddelde reserveringstermijnen op twee weken. En dat ondanks het nog steeds grote aantal examenkandidaten. Het CBR verwacht dit jaar 200.000 kandidaten personenauto, evenveel als in het topjaar 2008.

Het machtigen van een rijschool door een kandidaat gaat via de website mijn.cbr.nl. Daarbij heeft een kandidaat een DigiD nodig, de persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten, zoals de Belastingdienst en de IB-Groep voor de studiefinanciering.