Nationale Week van de Dialoog in volle gang met 12.000 deelnemers

06/11/2009 10:48

Nieuwe Maan

Nationale Week van de Dialoog bereikt haar top. Sinds de start op 2 november met een dialoogtafel bij Albert Heijn in Schiedam, zijn er in onder andere Amsterdam, Nijmegen, Almere en Tilburg zo'n 7500 Nederlanders met elkaar in dialoog gegaan. Op 6 en 7 november zullen daar nog 4000 deelnemers bijkomen. De dialogen vinden plaats in 45 steden aan 1250 dialoogtafels op zeer uiteenlopende locaties. Onder de deelnemers zijn onder meer Job Cohen en Ahmed Aboutaleb. Doel van het jaarlijkse evenement is het bevorderen van sociale cohesie, wederzijds respect en non-discriminatie.

Dag van de Dialoog

De Nationale Week van de Dialoog is een bundeling van Dagen van de Dialoog. Op een Dag van de Dialoog wisselen stadsgenoten in gevarieerde groepen ervaringen, dromen en inspiratie met elkaar aan de hand van een centraal thema en onder leiding van een getrainde gespreksleider. Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb noemde het concept reeds rijp voor de Vredesprijs.

De eerste Dag van de Dialoog vond in 2002 plaats in Rotterdam naar aanleiding van de vervreemding tussen bevolkingsgroepen na onder meer '11 september'. Sindsdien verspreidde de Dag van de Dialoog zich over Nederland.

Kracht van de dialoog

Herman Wijffels is ambassadeur van Nederland in Dialoog omdat "De Dialoog een methode is die verbinding legt en waarvan luisteren naar de ander misschien wel het meest essentiële element is. Veel meer dan via discussie en debat, waar veelal het eigen gelijk voorop staat, kan met dialoog gewerkt worden aan gedeelde opvattingen en draagvlak voor de grote maatschappelijke veranderingen die nu aan de orde zijn. De Dag van de Dialoog leert mensen met deze methode te werken en levert daarmee een uiterst waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van de samenleving." Onderzoek in 2005 van hoogleraar Eveline Tonkens toonde aan dat 81% van de deelnemers door het gesprek aan het denken is gezet en 64% nieuwe inzichten heeft gekregen.

Bijzondere locaties

In Rotterdam vinden op 6 november dialogen plaats in onder meer gevangenis Noordsingel en op 7 november in de Snerttram. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal op 7 november in het Maritiem Museum in Rotterdam de Week van de Dialoog afsluiten.

Een andere bijzondere locatie is het internet. Op Mindz.com gaan al de hele week bekende en onbekende mensen online met elkaar in dialoog. Via Twitter (@DialoogNL) wordt verslag gedaan van dialogen. En op Amsterdam FM was op 5 november een live dialoog te volgen en konden luisteraars meepraten via twitter.

Nederland in Dialoog

Initiatiefnemers en coördinators van de landelijke verspreiding zijn Art.1 en Nieuwe Maan. Zij worden ondersteund door een Nationaal Advies Comité. Deze bestaat uit ambassadeurs waaronder Job Cohen, Ahmed Aboutaleb en Herman Wijffels en partners als het Oranje Fonds, Rabobank, COC Nederland, Woningcorporatie Ymere, Het Nederlandse Rode Kruis, Brahma Kumaris en Albert Heijn. Samen vormen zij Nederland in Dialoog.





http://www.nederlandindialoog.nl