TNO

voor bedrijfsnoodsituaties EMERGOS® op de markt

06 november 2009

Uitgeverij Kerckebosch brengt hulpmiddel voor bedrijfsnoodsituaties EMERGOS® op de markt

Op 5 november 2009 hebben TNO - mede namens Kiwa en NIFV - en Uitgeverij Kerckebosch een licentieovereenkomst getekend waarmee Kerckebosch het recht krijgt EMERGOS®, een instrument voor bedrijfsnoodsituaties, in januari 2010 op de Nederlandse markt te brengen. Dit gebeurde tijdens de beurs Brandveiligheid in de Zorg te Utrecht.
(foto: Walter van Dijk)
(foto: Walter van Dijk)

Met EMERGOS® kunnen ondernemingen hun bedrijfsnoodorganisatie inrichten en toetsen aan de gestelde eisen. Hoe draagt mijn noodorganisatie bij aan mijn bedrijfscontinuïteit? Hoe weet ik of mijn noodorganisatie werkt en (nog) goed aansluit bij de behoeften van mijn bedrijf en mijn stakeholders? Hoe bouw ik een nieuwe bedrijfsnoodorganisatie op? Vragen die met EMERGOS® beantwoord kunnen worden.

Een groot pluspunt van EMERGOS® is de aandacht voor de samenwerking met andere (hulpverlenings-) organisaties, zoals brandweer, politie en gemeente.

"Veiligheidsmanagement is voor TNO van oudsher een belangrijk onderwerp van onderzoek en advies", aldus Johan van der Vorm, Senioradviseur Arbo- en Veiligheidsmanagement bij TNO. "We hebben dan ook een sterke kennispositie op dit gebied en weten heel goed wat er speelt en waar behoefte aan is." Samen met Kiwa en het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) ontwikkelde TNO een hulpmiddel voor bedrijfsnoodorganisaties in de vorm van een checklist: EMERGOS®. Uitgeverij Kerckebosch gaat EMERGOS® nu in druk uitgeven en ook in elektronische vorm exploiteren,. "We brengen het boek EMERGOS® uit en een bij het boek behorende website. Deze biedt praktische handvatten door middel van deeplinks naar meer uitgebreide informatie over onderdelen van EMERGOS®. Verder biedt de website checklists, meestgestelde vragen, een forum waarop praktische vragen gesteld kunnen worden en beantwoord, richtlijnen etc." laat uitgever Karin Verhoeven van Uitgeverij Kerckebosch weten.

Veiligheidsketen

EMERGOS® richt zich op de stappen in de veiligheidsketen die nodig zijn voor een doelmatige aanpak van de bestrijding van incidenten en calamiteiten. EMERGOS® helpt deze te beoordelen: * Pro-actie: het wegnemen van structurele oorzaken van incidenten (planologie, systeemontwerp transport of vervoersysteem). * Preventie: het treffen van maatregelen om incidenten en calamiteiten te voorkomen of de mogelijke gevolgen daarvan te verminderen.
* Preparatie: de voorbereiding door de bedrijfsnoodorganisatie op de vervulling van haar functies tijdens incidentbestrijding. * Repressie: alle (uitvoerings-) maatregelen en procedures die in het kader van incident- en calamiteitenbestrijding noodzakelijk zijn om de gevolgen te beperken.
* Nazorg en herstel: alle activiteiten die het bedrijf na beëindiging van de bestrijding uitvoert om blijvende gevolgen bij personen te beperken. Alsmede de evaluatie van het optreden van de bedrijfsnoodorganisatie en alle activiteiten om de bedrijfsvoering weer terug te brengen tot een normaal niveau, zoals het opstarten van bedrijfsprocessen.

bericht 2009-54