Politie Haaglanden

Persberichten 6 november

Haaglanden, 06-11-2009

Politie zoekt getuigen straatroof
Den Haag De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof. Een 37-jarige man uit Den Haag fietste woensdag 3 november 2009 omstreeks 21.00 uur over de Leidsestraatweg komende uit de richting van de Boslaan en gaande in de richting van de Laan van Nieuw Oost Indië. Een nog onbekende jongen dwong de man tot stoppen, waarna enkele andere jongeren om de man heen gingen staan. De man kreeg een klap in zijn gezicht en viel op de grond. Hierna doorzochten zij de spullen van het slachtoffer, namen zij zijn iPod mee en renden weg in de richting van de Bezuidenhoutseweg. Bent u getuige geweest van deze beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Overbosch via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Dronken bestuurder zonder rijbewijs
Den Haag De politie ontdekte tijdens de controle van een Haagse 34-jarige automobilist in de nacht van donderdag op vrijdag 6 november rond 01.45 uur dat de Hagenaar dronken, zonder rijbewijs, en met openstaande boetes achter het stuur zat. De agenten lieten de verdachte op de Beeklaan stoppen en blazen. Hier bleek dat hij teveel alcohol had gedronken. Hij reed zonder geldig rijbewijs, want die was al bij een eerder incident ingevorderd. Ook had de 34-jarige nog voor 300 euro aan boetes openstaan. Aan het politiebureau blies hij 725 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Van Babylon naar de gevangenis
Den Haag Een 38-jarige Hagenaar brak vrijdagochtend 6 november rond 04.30 uur in bij een kantoor op de 5e etage van New Babylon aan het Koningin Julianaplein. De beveiliging zette de achtervolging in, maar raakte de verdachte kwijt. Aan de hand van een goed signalement kon de politie de 38-jarige Hagenaar op het Centraal Station aanhouden. Tijdens zijn fouillering kwam een aantal goederen tevoorschijn. De politie onderzoekt of deze goederen van diefstal afkomstig zijn.

Henneptrein ontruimt twee kwekerijen
Den Haag Agenten van politiebureau Segbroek ontdekten donderdag 5 november tussen 14.00 en 18.00 uur een hennepkwekerij op de Mient en de Hazelaarsstraat. Op de Mient zat de kwekerij, bestaande uit ongeveer 250 planten, in de kelder. De energie werd illegaal afgetapt. Ecoloss ontruimde de kwekerij en de dierenambulance vervoerde een aanwezige hond naar de dierenopvang. Die middag ontruimden de diensten ook een hennepkwekerij op de Hazelaarstraat. Hier stonden meerdere kamers vol met planten. Ecoloss voerde meer dan 600 planten af. Ook hier was sprake van diefstal van stroom. In beide panden werd niemand aangetroffen. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de identiteit van de eigenaren. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Inbrekersavontuur eindigt snel
Den Haag Twee Haagse mannen van 19 en 22 jaar probeerden in de nacht van donderdag op vrijdag 6 november rond 03.30 uur bij een wijnhandel aan de Reinkenstraat in te breken. Zij hadden niet genoeg kracht in hun benen om de voordeur open te schoppen. De gealarmeerde agenten konden de verdachten vlakbij het genoemde perceel in de kraag vatten. De 19-jarige verdachte was al meerdere malen betrokken geweest bij een inbraak. De twee mannen zitten nog vast.

Scheldende vrouw verraadt zichzelf
Den Haag Een 31-jarige vrouw uit Moerdijk had op 6 november om 02.20 uur beter niet twee surveillerende agenten kunnen uitschelden. De vrouw werd op de Kettingstraat aangehouden wegens belediging en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek ze maar liefst negen ponypacks met cocaïne bij zich te hebben.

Vrouwen belagen taxichauffeur
Den Haag Vier vrouwen uit respectievelijk Zoetermeer, Den Haag en Wateringen kregen op 5 november om 19.45 uur ruzie met een taxichauffeur over enkele euros. Surveillerende politieagenten zagen op het Spui de 18-, 21-, 22- en 23-jarige vrouwen schoppen tegen de portieren van de taxi. Er werd daarbij hard gesechreeuwd. Zowel de vrouwen als de 41-jarige Haagse taxichauffeur zijn aangehouden. De politie onderzoekt de zaak.

Autokraker in de kraag gepakt
Den Haag Na een melding dat twee personen zich verdacht zouden ophouden in de Jan van Goienstraat spraken politieagenten op 6 november om 05.20 uur een 33-jarige Hagenaar aan in die straat. De man bleek een autoradio onder zijn jas te verbergen die net was gestolen uit een opengebroken auto verderop in de straat. Ondanks hevig verzet is de verdachte aangehouden.

Snelheidscontrole Meppelweg
Den Haag Het team gericht verkeerstoezicht van Politie Haaglanden controleerde donderdag 5 november van 07.00 uur tot 13.30 uur de snelheid op de Meppelweg. In totaal passeerde 1419 voertuigen de radar. 61 bestuurders kregen een boete voor te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid was 85 km/u waar 50km/u is toegestaan.

Ruzie om nummertje
Leidschendam Een 37-jarige man uit Leidschendam ging donderdag 5 november om 12.00 uur door het lint toen hij dacht dat een 67-jarige Hagenaar voordrong bij een balie van het gemeentehuis. De Hagenaar had echter een nummertje getrokken en was aan de beurt. De Leidschendammer had geen nummertje en begreep niet dat de dame achter de balie niet eerst even zijn vraag beantwoordde, maar de Hagenaar hielp. Hij keerde zich tegen de Hagenaar en deelde een paar klappen uit. De beveiliging kwam tussenbeide en belde de politie. De Leidschendammer werd aangehouden en zit nog vast. De Hagenaar liep door het voorval lichte verwondingen op.

Kop-staart met vier partijen
Wassenaar De politie maakte donderdag 5 november om 08.30 uur proces-verbaal op van een aanrijding op de N448. De bestuurster van de voorste auto, een 28-jarige vrouw uit Voorschoten, klaagde over pijn in haar nek. Ambulancepersoneel bekeek haar ter plaatse en ze hoefde niet naar het ziekenhuis. De middelste twee autos waren dusdanig beschadigd dat ze weggesleept moesten worden. De brandweer spoot het wegdek schoon, omdat er behoorlijk veel olie en brandstof lag.

Hennep in dashboardkastje
Rijswijk Surveillerende agenten zagen donderdag 5 november op de Sir Winston Churchilllaan om 22.35 uur dat een automobilist continu zijn linker richtingaanwijzer aan had, maar nergens linksaf sloeg. Zij gaven hem een stopteken om de bestuurder daarop aan te spreken. Toen zij in de auto keken, zagen ze een joint in de asbak liggen en vroegen aan de 20-jarige automobilist uit Zoetermeer of hij nog meer verdovende middelen in de auto had. Hij antwoordde daarop bevestigend en opende het dashboardkastje. Daar zagen de agenten een hoeveelheid hasj die meer dan voor eigen gebruik was. Zij hielden de Zoetermeerder aan. Hij zit nog vast voor verhoor.

Collecte voor eigen zak
Rijswijk Een 17-jarige jongen uit Den Haag collecteerde donderdag 5 november niet namens een voetbalvereniging voor het Kinder Kankerfonds (KiKa), maar voor zijn eigen portemonnee. Hij belde aan bij het huis van een agent en vertelde dat hij collecteerde voor KiKa. De agent in vrije tijd had het idee dat de jongen geen eerlijk verhaal ophing en belde de voetbalvereniging om zijn verhaal te verifiëren. Daar vertelden ze hem dat er niet namens de voetbalvereniging gecollecteerd werd. Hierop ging de agent achter de jongen aan. Hij achterhaalde hem op de Beetslaan. De agent belde het bureau en daarop kwam namen zijn collegas de Hagenaar mee naar het politiebureau. Daar verklaarde hij dat hij inderdaad onrechtmatig aan het collecteren was en deed hij afstand van het geld dat hij opgehaald had (81 euro). Zijn ouders werden gebeld en in overleg kreeg hij een Halt-verwijzing. Het geld gaat via Bureau Halt retour naar de gevers.

In de sloot
Westland/Wateringen Een 20-jarige automobilist uit Zoeterwoude raakte donderdag 5 november om 07.15 uur met zijn bestelauto te water. De man reed over de Veilingroute N222 en raakte onwel. Hij reed vervolgens ter hoogte van de Middenzwet het water in. De man raakte bij het ongeval niet gewond. Een takelwagen takelde de auto van de man uit het water.

Gewapend op stap
Westland/Monster Bij een routinecontrole vonden politieagenten donderdag 5 november om 22.20 uur bij twee 18-jarige inwoners uit Monster in hun auto een op een vuurwapen gelijkend wapen. Het duo werd op de Molenweg gecontroleerd. In het dashboardkastje vonden de agenten het wapen. Beide mannen werden aangehouden. De politie onderzoekt de herkomst van het wapen.

Over de kop
Westland/De Lier Een 47-jarige automobiliste uit Hoek van Holland belandde donderdag 5 november kort voor middernacht met haar auto op de kop. De vrouw maakte op de Burgemeester Crezeelaan een stuurfout en reed tegen een verhoogde middengeleiding aan. Hierna belandde haar auto op zijn kop. De vrouw kwam met de schrik vrij. Haar auto raakte zwaar beschadigd.

Hardleerse bestuurder
Delft Een 39-jarige automobilist uit Delft moest vrijdag 6 november om 05.50 uur zijn rijbewijs inleveren. De man reed over de Van Foreestweg en werd door agenten staande gehouden. De man had duidelijk teveel gedronken en blies aan het bureau 685 ugl. Het was niet de eerste keer voor de Delftenaar. In het verleden is de man meerdere malen aangehouden voor het rijden onder invloed. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Mishandeling op schoolplein
Zoetermeer De politie hield donderdag 5 november om 12.10 uur op het schoolplein van een school aan het Van Doornenplantsoen een 17-jarige Zoetermeerder aan. De jongen gaf een 19-jarige medescholier een kopstoot. Die deed aangifte waarop agenten de jongen aanhielden. De politie maakte proces-verbaal op.

Tas met boodschappen
Zoetermeer De politie hield donderdag 5 november om 12.45 uur een 41-jarige Zoetermeerse aan op verdenking van winkeldiefstal. Een nog onbekende getuige zag dat de vrouw een winkel aan de Promenade verliet zonder te betalen. Zij belde de politie die de vrouw wist te achterhalen. Aan het bureau bleek dat zij bij meerdere winkels artikelen had meegenomen, zonder daarvoor te betalen.