Ministerie van Verkeer en Waterstaat

De bekendmaking van de trekker van het elektrische rijden

Toespraak | 04-11-2009 | Valkenburg, Zuid-Holland | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Wat goed om zoveel mensen bijeen te zien die enthousiast zijn over het elektrische rijden. Maar wie van u heeft het eigenlijk zelf wel eens geprobeerd? Wie van u heeft er al eens in een elektrische auto gereden?

Ik heb het vaak gedaan en ik gun iedereen deze ervaring. Eén ritje en je weet dat elektrisch rijden de toekomst heeft. Daarom raad ik u allen aan om het hier vandaag te proberen. Dat kan buiten op de startbaan.

Het zal niet lang duren voordat we op onze wegen elektrische auto's tegenkomen. Dit kabinet heeft de ambitie om Nederland tot proeftuin te maken voor het elektrische rijden. We willen dat autofabrikanten in ons land hun nieuwe modellen testen en introduceren, om zo in de praktijk te zien wat aanslaat en wat niet.

Ik heb in juli van dit jaar - samen met mijn collega's uit het kabinet
- ons Plan van Aanpak gepresenteerd waarmee het elektrische rijden in Nederland verwelkomen. Dit plan houdt in dat we stimuleren dat er voldoende oplaadpunten komen en dat we de aanschaf en het gebruik van elektrische auto's financieel aantrekkelijk maken.

Door onze maatregelen is het kopen van een elektrische wagen voor consumenten een serieuze mogelijkheid zodra er voldoende aanbod op de markt komt.

Sinds we dit plan presenteerden, hebben we niet stil gezeten. Eind september heb ik de Proeftuin Elektrisch en Hybride Rijden gelanceerd. Dit is een subsidieregeling van 10 miljoen euro voor proef- en demonstratieprojecten met elektrische auto's. Tot de kerst kunnen hiervoor voorstellen worden ingediend.

Ook de markt zit niet stil. Op de autoshow IAA die in september in Frankfurt werd gehouden hebben we kunnen zien hoe de grote fabrikanten de omslag maken naar hybride en elektrisch rijden. Er stonden heel wat hybrides en elektrische auto's in de spotlights. Het is onvoorstelbaar wat er de komende jaren in die markt gaat gebeuren.

De recente versnelling van de ontwikkeling van elektrisch rijden bewijst dat ons gevoel voor timing goed is. Dat nu het moment is om te investeren in elektrisch rijden. Het aanbod van elektrische auto's gaat er echt komen. De technologie verbetert en het probleem van de actieradius van de auto's wordt steeds beter opgelost.

Daarnaast is er momentum aan de vraagkant van de markt. Er staan regelmatig klanten blij dealers op de stoep die graag een elektrische auto willen kopen.

We zijn de race goed gestart. Maar nu willen we verder versnellen. Daarom stel ik het formule E-team in. Een team dat de grote verscheidenheid aan initiatieven en projecten in Nederland gaat verbinden, versterken en waar mogelijk bundelen. Een team dat voortvarend en onorthodox de gevestigde orde bij de les houdt.

Een team dat belemmeringen voor elektrisch rijden actief gaat aanpakken. We weten dat er aardig wat belemmeringen zijn, genoeg werk aan de winkel voor het E-team.

Bij zo'n team hoort natuurlijk een goede voorzitter. Iemand die jong is en dynamisch en die zichzelf bewezen heeft op het gebied van innovatie. Dat kon eigenlijk maar één persoon zijn. Dames en heren, ik ben trots dat ik u hierbij mag voorstellen aan de nieuwe ambassadeur van het elektrische rijden: Prins Maurits van Oranje.