Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 6 november 2009

Kenmerk 258

Sluiting massagesalon in verband met illegale
prostitutie

Vandaag (6 november) is op last van burgemeester Cohen massagesalon Tida aan de Burgemeester Vening Meineszlaan gesloten. De burgemeester heeft hiertoe besloten naar aanleiding van een rapportage van de politie. Uit de politierapportage blijkt dat vanuit deze massagesalon, met medeweten van de exploitant, illegale prostitutie wordt bedreven waarbij signalen zijn van mensenhandel. De sluiting van de massagesalon betreft een openbare ordesluiting op grond van de APV.

Nadat de politie uit verschillende bronnen informatie kreeg over illegale prostitutie vanuit de massagesalon is een onderzoek gestart. Zo is het pand geobserveerd, is gebruik gemaakt van telefoontaps en zijn verklaringen afgenomen. Hieruit kan niet anders geconcludeerd worden dan dat massagesalon Tida een illegaal prostitutiebedrijf is. Op 20 oktober jl. is de politie de massagesalon binnengetreden. Toen zijn de illegale prostitutieactiviteiten op heterdaad geconstateerd.

Uit het lopende strafrechtelijke onderzoek is naar voren gekomen dat hier niet alleen sprake is van illegale prostitutie, maar mogelijk ook van mensenhandel en -smokkel dan wel uitbuiting van vrouwen. De vrouwen die werkzaam waren in de massagesalon verbleven illegaal of op een toeristenvisum in Nederland.

Prostitutie is een criminogene branche met een groot risico op misstanden, waaronder mensenhandel. Prostitutie mag alleen plaatsvinden vanuit bedrijven die daarvoor een vergunning hebben. De sluiting van de massagesalon past binnen de lijn van het college van B&W om misstanden in de prostitutie tegen te gaan. De aanpak van illegale bordelen is daar een belangrijk onderdeel van.




Gemeente Amsterdam