Gemeente Laarbeek


Kernen strijden om wie het gezondst is

LAARBEEK - Het bevorderen van een gezonde leefstijl is de komende jaren één van de speerpunten binnen het lokaal gezondheidsbeleid van de gemeente Laarbeek. Tijdens een bijeenkomst op 22 juni hebben maatschappelijke organisaties en inwoners zich gebogen over hoe dit doel bereikt kan worden. Eén van de ideeën is de grote gezondheidsrace. Het doel van dit project is om alle inwoners uit Laarbeek aan te zetten tot een gezonde leefstijl, met een gezond eetpatroon en voldoende beweging. Per woonkern worden daarvoor teams gevormd, die strijden om wie de meeste vorderingen maakt op gezondheidsgebied. Het project wordt begeleid door een stuurgroep onder leiding van wethouder Joan Briels. Gezondheid is geen spel, maar deze wedstrijd is een mooi middel om het belang van een gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen. We hopen dat de inwoners van Laarbeek hier net zo enthousiast over zijn als wij!, aldus de wethouder.

Opzet wedstrijd
Het gaat in dit project nadrukkelijk niet alleen om afvallen, maar vooral om het bevorderen van een gezond leefpatroon. We hopen dit te bereiken door (bekende) dorpsgenoten uit elke kern met elkaar de strijd aan te laten gaan om op een verantwoorde wijze hun leefstijl en con-ditie te verbeteren. Maar daarnaast kunnen ook punten worden verdiend met het vergaren van kennis over gezondheid, deelname aan sportieve activiteiten of bijvoorbeeld het stimuleren van scholen, sportclubs en verenigingen in de eigen kern om activiteiten op te zetten. Creatieve, vernieuwende en ludieke initiatieven worden daarbij hoog gewaardeerd. Door het wedstrijdelement willen we dat het onderwerp gezondheid en leefstijl op een positieve manier aandacht krijgt en inwoners prikkelt om hieraan mee te doen. In elke kern worden één of twee captains gezocht, die elk een team formeren van ongeveer twaalf personen. Deze teams zijn divers van samenstelling. Elk team krijgt een budget toegewezen dat naar eigen wens kan worden ingezet: voor tenues, voor een sportactiviteit of voor ondersteuning. Elk team wordt begeleid door een deskundige. De gemeente vindt het van groot belang dat de wedstrijd op een (medisch) verantwoorde wijze wordt uitgevoerd. Hierbij zijn onder andere de GGD Brabant Zuidoost, enkele diëtisten en een stagiaire van een sportopleiding betrokken. Elke deelnemer krijgt allereerst een nulmeting, waarbij het gewicht en de conditie worden bepaald en vervolgens een individueel afgestemd en medisch verantwoord streefplan.

Startmanifestatie met gezondheidsmarkt
De wedstrijd start in januari in Lieshout tijdens een grote startmanifestatie met gezondheidsmarkt. Deze gezondheidsmarkt wordt in elke kern herhaald, waarbij telkens een tussenmeting van de vier teams plaatsvindt. Daarbij worden ook leuke en gezonde prijzen uitgeloofd.

Benieuwd?
Wilt u meer informatie of wilt u meedoen? Binnenkort wordt via de media bekendgemaakt wie de captains zijn. We houden u in ieder geval op de hoogte! Als u geïnteresseerd bent, kunt u contact met opnemen met een captain in uw eigen kern. Het is niet uitgesloten dat ook ú binnenkort door één van de captains wordt uitgedaagd om mee te doen.