Gemeente Coevorden

Wethouders Braam en Remmelts openen landschapsontwikkelingsproject Dalen-Wachtum

Wethouder Geert Braam en wethouder Jetty Remmelts hebben donderdag 5 november het landschapsontwikkelingsproject Dalen-Wachtum geopend. Hiermee is het project van start gegaan. Het project draagt bij aan het duurzaam herstellen en beheren van een waardevol esdorpenlandschap en aan versterking van de recreatie in het gebied.

De gemeente Coevorden heeft het initiatief genomen om in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe het landschapsontwikkelingsplan Dalen - Wachtum op te zetten. Er is voor dit gebied gekozen omdat het belangrijke landschappelijke en cultuurhistorische waarden heeft die in hoofdlijnen nog zijn te herkennen, maar waar de onderlinge samenhang in veel delen weinig zichtbaar is.

Resultaat

De werkzaamheden zijn gericht op het herstel van de onderlinge samenhang en herkenbaarheid van de verschillende landschappelijke elementen. Het resultaat van het project is een beter herkenbaar esdorpenlandschap, met herstelde landschapselementen en erfbeplanting. In het gebied Dalen-Wachtum gaat het onder meer om het herstellen van hagen, aanleg en herstel van wandelpaden en het ontwikkelen van houtwallen.

Intensieve samenwerking

Het project wordt gerealiseerd door intensieve samenwerking tussen de grondeigenaren, de gemeente, de Boermarke Wachtum, Landschapsbeheer Drenthe, het waterschap Velt en Vecht en het Recreatieschap. De provincie Drenthe wil in het kader van het provinciaal MeerJarenProgramma (pMJP) onder meer het landschap en de cultuurhistorie van Drenthe versterken. Gemeenten krijgen daarin een belangrijke rol. De kosten voor het landschapsontwikkelingsproject Dalen - Wachtum bedragen ruim EUR 500.000,-. De provincie heeft EUR 336.000,- beschikbaar gesteld aan de gemeente.