Gemeente Hoorn

College legt boete op aan kindercentrum De Blokkendoos

Het college van B en W legt een boete op aan de directie van kindercentrum De Blokkendoos in Hoorn. Uit recent onderzoek van de GGD blijkt dat De Blokkendoos zich niet houdt aan de wettelijk vastgestelde normen voor groepsgrootte en voor de verhouding tussen het aantal beroepskrachten en het aantal kinderen. Eerder in 2005 heeft het college een dwangsom opgelegd aan De Blokkendoos voor het overtreden van de Wet Kinderopvang. Dit is de achtste keer dat De Blokkendoos een boete krijgt voor dezelfde overtredingen. Het kindercentrum krijgt tien weken de tijd om de groepen voor dagopvang en buitenschoolse opvang terug te brengen naar een wettelijk toegestane grootte. Daarvoor zal De Blokkendoos contracten met klanten moeten opzeggen. Het college heeft de directie laten weten dat bij een volgende overtreding B en W scherpere maatregelen zullen treffen, met als uiterste maatregel sluiting van het centrum.

Kindercentrum De Blokkendoos in Hoorn is gevestigd in de wijk Kersenboogerd en heeft drie groepen dagopvang en twee groepen buitenschoolse opvang. Na een melding over de groepsgrootte hebben de toezichthouders van de GGD eind september een onaangekondigde inspectie uitgevoerd. Daaruit blijkt dat De Blokkendoos op een aantal dagen per week structureel teveel kinderen opvangt. Dit betreft alle vijf groepen. Op de buitenschoolse opvang zijn er dagen dat er negen kinderen teveel worden opgevangen. Dit geldt ook voor de dagopvang. Op de dagen dat er zoveel kinderen zijn, voldoen de ruimte en de inrichting niet aan de voorwaarden. Ook zijn er dan te weinig leidsters in relatie tot het aantal kinderen. Dit is ontverantwoord en niet toegestaan binnen de Wet Kinderopvang. Het college van B en W kan door de continue herhaling van de overtreding de kwaliteit en veiligheid van kinderen bij De Blokkendoos niet waarborgen. Om deze situatie te beëindigen, heeft het college een boete opgelegd aan het kindercentrum.

Eerdere overtredingen
Voorgaande jaren tot 2007 heeft het college in totaal zeven boetes opgelegd aan de directie van kindercentrum De Blokkendoos voor dezelfde overtredingen. Het college heeft de directie laten weten dat dit echt de laatste keer moet zijn en dat bij een volgende overtreding B en W scherpere maatregelen zullen treffen. De GGD zal komende periode meerdere onaangekondigde inspecties uitvoeren.

Vragen van ouders
De directie van kindercentrum De Blokkendoos moet de contracten met een aantal ouders op gaan zeggen om te komen tot een verantwoorde groepsgrootte. Wethouder Ronald Witteveen: We vinden het vervelend dat een aantal ouders een andere vorm van opvang moet gaan zoeken. Zeker in de wijk Kersenboogerd waar de vraag naar opvang groot is, is dat niet makkelijk. Ook kunnen we ons voorstellen dat er ouders zijn die vragen hebben naar aanleiding van het onderzoek. We hebben daarom een brief aan de ouders opgesteld waarin we uitleggen wat er aan de hand is, waarom we deze stappen moeten ondernemen en waar men meer informatie kan krijgen. Deze brief verspreiden we via de media en is te vinden op onze website. Ouders kunnen voor informatie contact opnemen met mevrouw K. Crom van de afdeling Welzijn van de gemeente Hoorn, telefoon 0229 252584.
Wethouder Witteveen heeft goede hoop dat de directieleden er nu serieus werk van gaan maken. In het gesprek dat we met ze hebben gehad, gaven ze aan de maatregelen te accepteren en de fouten te zullen herstellen. We zijn daar blij mee. Er is ons veel aan gelegen om de problemen op te lossen.

Meer informatie

brief aan ouders

Het onderzoeksrapport is te vinden op de website van de GGD www.ggdhollandsnoorden.nl onder onderwerpen, kinderopvang, regio West-Friesland, gemeente Hoorn.

Laatste wijziging van deze pagina: 6 november 2009