Gemeente Veere


Oppepper Veerse Dam

De Veerse Dam krijgt een oppepper om het gebied nog aantrekkelijker te maken.

Natuurbeleving en infrastructuur

De Veerse Dam is een gebiedsontwikkelingsproject waar Koningin Beatrix zich al uitgebreid over heeft laten informeren tijdens haar bezoek in het kader van haar 25 jarig ambtsjubileum. De Veerse Dam en omgeving moet een nog aantrekkelijker toeristisch gebied worden.

Met een beplantingsplan en natuurcompensatie op de Schotsman krijgt de natuur in het gebied een forse impuls. De infrastructuur op de Veerse Dam en de Schotsmanweg wordt aangepakt.Tevens wordt de N57 gereconstrueerd in het kader van dat project vinden er ook een aantal werkzaamheden op de Dam plaats. In nabije toekomst is het plan om een hotel/restaurant/wellness complex, in een nog op te spuiten eiland, in het Veerse Meer met aansluiting op de Veerse Dam op te richten. Er is een beeldkwaliteitplan opgesteld om een zorgvuldige landschappelijke inpassing te waarborgen, dit versterkt de locatie.

Aan Veerse kant komt het accent op versterking van de sfeer en het contrast tussen de Noordzeezijde en de Veerse Meerzijde, te liggen. De twee horecabedrijven worden verplaatst, het parkeerterrein gaat verdwijnen en dat gebied wordt onderdeel van de Manteling van Walcheren. Aan de zijde van het Veerse Meer wordt de steiger verlengd en het strandje uitgebreid. Daar komt een brasserie met verhuur van watersportartikelen in combinatie met een duiklocatie, aangepast voor mensen met een functiebeperking

Â

Samenwerking

De gemeentes Noord-Beveland en Veere, provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, het waterschap Zeeuwse Eilanden, Staatsbosbeheer, de Zeeuwse Milieufederatie en plaatselijke horeca ondernemers werken gezamenlijk aan dit project .

Tijdens de eerste fase (2010-2015) ligt het accent vooral op de parkeerruimte, verkeersmaatregelen, het vergroten van het strand, het verplaatsen van de steiger en het versterken van de natuur op de Schotsman. Daarnaast wordt gestart met het opspuiten van het eiland ten behoeve van het hotel en verhuist De Lekkerbek naar de meerzijde.

In de tweede fase (2016-2020) krijgt de meerzijde extra aandacht. Dan worden de boardwalk en de passarellen aangepakt.