Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Datum 6 november 2009
Betreft Motie Linthorst terugbetaling ouders

U heeft mij gevraagd om de terugbetalingsverplichtingen te beperken tot die gevallen waarin willens en wetens toeslagen zijn geclaimd zonder de intentie aan de in de wet gestelde voorwaarden te voldoen (motie Linthorst c.s. kamerstuk 31874, I). Ik deel uw zorg om goedwillende ouders die mogelijk de dupe worden en neem verschillende maatregelen om dat te voorkomen. Daarom worden alle betrokkenen uitvoerig geïnformeerd over de implicaties van de veranderende wetgeving en zijn verschillende waarborgen in de wet ingebouwd om dit risico te minimaliseren. Wettelijk is geregeld (art 90a) dat het gastouderbureau:


· Verantwoordelijk is voor een beoordeling of de gastouder zich naar verwachting voor 1 september 2010 kwalificeert.
· Ouders voor 1 januari 2010 in kennis stelt van dit oordeel.
· Dit oordeel baseert op geobjectiveerde redelijke maatstaven die aantoonbaar zijn afgeleid van de gestelde deskundigheidseisen.
· Zich regelmatig op de hoogte stelt van de inspanningen van de gastouder om tijdig aan de eisen te voldoen.

· De ouder onverwijld in kennis stelt als de inspanningen van de gastouder tekortschieten en dan bevordert dat de ouder gebruik kan maken van een gastouder die wel zal voldoen.

In hetzelfde artikel 90a is geregeld dat de vraagouder geen uitvoeringskosten aan het gastouderbureau verschuldigd is indien de gastouder zich niet tijdig kwalificeert. Het gastouderbureau heeft daarmee een sterke prikkel om ervoor te zorgen dat alleen die gastouders zich voor het deskundigheidstraject aanmelden, van wie redelijkerwijs te verwachten is dat ze aan de eisen zullen voldoen.

In situaties, waarin sprake is van verwijtbaar gedrag bij de gastouder of het gastouderbureau kan de ouder via aansprakelijkheidsstelling de kosten van de gastouder die de ouder aan de belastingdienst moet terugbetalen terugvorderen.

Ten slotte hebben vraagouders de mogelijkheid om in hun contract met het gastouderbureau vast te leggen dat het risico dat de gastouder niet kwalificeert volledig bij het gastouderbureau ligt. Dit alles helpt welwillende ouders om te a
na 1 van 2 Pagi





voorkomen dat ze mogelijkerwijs ontvangen kinderopvangtoeslag terug moeten Datum betalen.

Het is evident dat in geval van overlijden van de gastouder sprake is van KO/1 overmacht. Voor deze situatie zal een voorziening worden getroffen. Mogelijk

treden de komende tijd ook andere zeer schrijnende situaties op waarbij evident sprake is van overmacht. Deze mogelijke situaties breng ik in beeld. Hierover zal ik u in het voorjaar rapporteren. Zo nodig kan op basis daarvan ook het gesprek gevoerd worden over eventueel te treffen maatregelen.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Pagina 2 van 2