GroenLinks GroenLinks pleit in 36 gemeenten voor lokale klimaatconferentie

Vanaf deze week komt GroenLinks in 36 gemeenten met het voorstel om een lokale klimaatconferentie te organiseren. Op deze manier wil GroenLinks alvast op lokaal niveau afspraken maken over lokaal klimaatbeleid in aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen volgende maand.

De lokale klimaattoppen worden ontmoetingen tussen de gemeente, ondernemers en eventueel woningbouwcorporaties uit de betreffende gemeente. Tijdens zon top moet worden onderzocht op welke manier de aanwezigen met klimaat bezig zijn en hoe ze elkaar daarbij kunnen ondersteunen. Ook is het de bedoeling dat er wordt nagedacht over samenwerking in innovatieve projecten die binnen de gemeente kunnen worden uitgevoerd.

Volgens GroenLinks zijn veel gemeenten nu al ambitieuzer dan het kabinet en andere regeringsleiders. Zeker nu deze laten weten dat bindende klimaatafspraken niet meer haalbaar zijn in Kopenhagen. Met de uitkomsten van lokale klimaatconferenties kunnen gemeentes straks met concrete voorstellen laten zien dat een stevige CO2-reductie haalbaar is. Daarmee geven de Nederlandse gemeentes meteen een duidelijk signaal aan de Nederlandse onderhandelaars in Kopenhagen om werk te maken van het klimaat.

Ariane van Burg, raadslid van GroenLinks in Apeldoorn: Samen kunnen we werk maken van een klimaatvriendelijke economie. Met de lokale klimaattoppen wil GroenLinks laten zien dat wij het noodzakelijk vinden om klimaatverandering tegen te gaan. Als de regeringsleiders niet in beweging komen dan moeten we het zelf doen. In december moeten zij het doen aan de internationale onderhandelingstafel. Wij laten nu vast zien dat het kan.

In de volgende gemeenten vraagt GroenLinks om een lokale klimaatconferentie: Utrecht, Zwolle, Haarlem, Tilburg, Groningen, Apeldoorn, Leiden, Maastricht, Breda, Roosendaal, Doetinchem, Culemborg, Middelburg, Nijkerk, Wassenaar, Emmen, Kampen, Houten, Etten-Leur, Loon op Zand, Spijkenisse, Ridderkerk, Naarden, Haren, Hardenberg, Helmond, Tynaarlo,Meerssen, Maarsen, Uithoorn / de Kwakel, Binnenmaas, Epe, Weststellingwerf, Ooststellingwerf, Overbetuwe en Echt-Susteren. Ook gaat de GroenLinks-afdeling van de provincie Noord-Brabant een verzoek indienen.

GroenLinks knokt op alle niveaus voor een effectieve aanpak van klimaatverandering. Van het Europees Parlement tot de Tweede Kamer en van provinciale staten tot gemeenteraden. Zie www.groenlinks.nl/kopenhagenreport voor actueel nieuws in aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen.