Gemeente Lansingerland

Aanbesteding gemeentehuis fors lager
Nieuw gemeentehuis

De bouw van het nieuwe gemeentehuis valt goedkoper uit dan in 2007 was voorzien. De aanbesteding is 24% lager uitgevallen dan in 2007 was begroot. Â

Dit blijkt uit het voorstel dat het college op 6 november aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de nieuwbouw te gunnen aan aannemer VBK Zuid B.V. uit Bleiswijk en Installateur Homij Technische Installaties B.V. uit Nieuwegein. De gemeenteraad beslist op 26 november over het voorstel.

Â

Nieuwbouw goedkoper dan renovatie en uitbreiding

De bouw van het nieuwe gemeentehuis levert, volgens het college, niet alleen op de lange termijn financieel voordeel op. Ook op de middellange termijn blijkt nieuwbouw niet duurder dan de huisvesting in de huidige vijf gebouwen. Behalve het grote aanbestedingsvoordeel zijn er nog meer financiële voordelen. Doordat de gemeente in één gebouw komt te zitten kan er bij nieuwbouw bespaard worden op organisatiekosten zoals ICT, beveiliging en schoonmaak. Daarnaast kan de gemeente de eerste jaren een deel van het nieuwe gemeentehuis verhuren, bijvoorbeeld aan kinderopvang (BSO). Mede vanwege al deze financiële voordelen is het mogelijk om een bedrag van ⬠15 miljoen, dat als dekking voor het project was ingezet, terug te storten in de algemene reserve. De algemene reserve neemt hierdoor toe waardoor de gemeente weer een buffer heeft om toekomstige financiële tegenvallers op te vangen. Nieuwbouw blijkt niet alleen goedkoper maar stelt de gemeente ook in staat om de dienstverlening aan bewoners, bedrijven en relaties aanzienlijk te verbeteren.

Â

nieuwe gemeentehuis

Â

Transparant publieksgebouw

De gemeenteraad heeft eind 2007 besloten om een nieuw gemeentehuis te bouwen. Dit gebouw zou de vijf gebouwen moeten vervangen waar de gemeentelijke organisatie nu in gehuisvest is. Het nieuwe gemeentehuis is ontworpen door Hans van Heeswijk architecten. Het ontwerp bestaat uit een sober kantoorgebouw en een transparant publieksgebouw. Het gebouw sluit aan bij de uitstraling van de gemeente als Greenport en Parkstad.

Â

Planning

Als de gemeenteraad het voorstel goedkeurt, kan de eerste paal in het voorjaar van 2010 de grond in. De bouw vergt dan ongeveer 18 maanden.