D66

vrijdag 6 november 2009

Schrap verbod Godslastering

Vandaag dienen D66, SP en VVD een initiatiefwetsvoorstel in dat het verbod op smalende godslastering wil schrappen. Dat maakte D66-Kamerlid Boris van der Ham vanavond bekend bij het programma Pauw en Witteman. Het voorstel is mede ondertekend door Kamerleden Jan de Wit (SP) en Fred Teeven (VVD).

Debat beter dan verbod

Vijf jaar geleden wilde oud minister van Justitie Donner (CDA) het wetsartikel nog nieuw leven inblazen. Van der Ham, De Wit en Teeven willen dat voorkomen. Zij vinden het niet nodig dat de wet meer bescherming lijkt te willen bieden aan godsdienstige meningen, dan aan niet-godsdienstige meningen. Van der Ham: "Dat is niet meer van deze tijd. Zowel humanistische als religieuze gevoelens moeten gelijk worden behandeld, en zo nodig bekritiseerd. Meningen moeten kunnen botsen, dat dient de waarheidsvinding. Als meningen onnodig kwetsen is het beter ze in het vrije debat van repliek te bedienen, dan ze te verbieden."

Discutabele geschiedenis

De wet tegen 'smalende godslastering' werd in 1932 ingevoerd door de grootvader van huidig minister Donner, die toen minister van Justitie was. Het wetsartikel was toen al discutabel, onder meer vanwege het beperken van de vrijheid van meningsuiting. Tot eind jaren zestig zijn er een aantal veroordelingen geweest op basis van de wet. Sinds de vrijspraak bij het beroemde Ezelsproces tegen schrijver Gerard Reve, zijn er geen veroordelingen meer geweest. Sindsdien is er echter veelvuldig geprobeerd het artikel te later herleven. Toen minister Donner in 2004, na de moord op Theo van Gogh, daartoe opnieuw opriep ontstond een breed politiek een maatschappelijk debat over de vrijheid van meningsuiting. Dit debat zien de indieners als een van de aanleidingen voor hun wetsvoorstel. Bovendien riepen begin dit jaar een aantal strengreligieuze landen de wereld op om religiekritiek harder aan te pakken. Het wetsvoorstel wil weerwoord bieden aan die oproep. De indieners willen dat Nederland het goede voorbeeld van Groot-Brittannië volgen, dat al vorig jaar het verbod op godslastering afschafte.

Van der Ham, De Wit en Teeven sturen het wetsvoorstel naar de Raad van State ter consultatie, en hopen in het voorjaar van 2010 het wetsvoorstel te kunnen verdedigen in de Kamer.

* Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel.