ABVAKABO FNV

Balkenende maakt fout door afwezigheid AOW debat

Gisteravond zou het debat over de AOW in de Tweede Kamer plaatsvinden. Wij zouden daar met een delegatie van de FNV bij de behandeling aanwezig zijn en we wilden met veel FNV leden actie gaan voeren.

Tot onze opperste verbazing werd 's middags het debat afgelast en doorgeschoven naar volgende week. Het zoemde al rond. De minister President had iets belangrijker te doen. Wat dat was, werd niet duidelijk. Hij volstond met een brief naar de Tweede Kamer met de mededeling dat hij niet aanwezig kon zijn. Ook de Minister van Financiën Bos zou niet naar de Kamer komen. Beiden vonden dat de vakminister Donner het debat moest doen.

De oppositie voelde zich terecht geschoffeerd en gaf aan niet naar de Kamer te komen als Balkenende en Bos er niet zouden zijn. Beiden hebben namelijk recent laten weten dat ze vinden dat ze te vaak naar de Kamer worden geroepen om verantwoording over het een of ander af te leggen.
Strikt formeel kan dit debat natuurlijk door Donner worden afgehandeld. Maar het is op zijn zachts gezegd vreemd. Het Kabinet heeft in het kader van de crisisbestrijding tot nu toe slechts een maatregel genomen en dat is de verhoging van de AOW leeftijd en het aanpakken van het aanvullend pensioen.
Deze maatregel heeft tot veel onrust geleid, conflicten tussen werkgevers en werknemers en het mislukken van het overleg in de SER.

Femke Halsema van Groen Links maakte duidelijk dat zij echt vindt dat Balkenende bij dit debat aanwezig hoort te zijn. Het is immers een debat over de hoofdlijnen van de voorstellen en is door de fractievoorzitters van de oppositiepartijen aangevraagd. Terecht heeft de oppositie hier een punt van gemaakt. De oppositiepartijen besloten dan ook het debat desnoods te boycotten als ministers Balkenende en Bos afwezig waren.

Op zijn polderiaans heeft Balkenende te kennen gegeven volgende week toch naar de Kamer te komen voor dit debat. In de media werd de handelswijze van Balkenende getypeerd als een afwegingsfout. Dat is het. Maar het geeft echt te denken dat je denkt dat je bij zo'n wezenlijk debat niet aanwezig hoeft te zijn.
Twee jaar langer doorwerken voor minder pensioen is in het Haagse circuit voor een aantal partijen kennelijk een peanut. 06-11-2009