Politiebond ACP

6 november 2009

Inzet ACP op Sociaal Statuut en bezuinigingen

De wijziging van het politiebestel staat voor de deur. De plannen van minister Ter Horst van BZK worden steeds concreter. De inzet van de ACP voor onderhandelingen over sociaal statuut en bezuinigingen zijn inmiddels bekend.

Om het politiebestel (de manier waarop de organisatie nu is ingericht) te kunnen veranderen, moet de Politiewet uit 1993 worden aangepast. Dit gebeurt in de Tweede Kamer. De veranderingen brengen onzekerheid met zich mee voor politiemensen in heel Nederland. Sommigen zullen er meer van merken dan anderen, maar de veranderingen die op stapel staan, raken duizenden politiemensen direct of indirect.

Wat is de rol van de vakbonden?
Als politievakbond komt de ACP op voor de belangen van onze leden. Van de voorgestelde bestelwijzigingen ondervinden grote groepen politiemensen de gevolgen. Daarom trekken de politievakbonden in dit proces gezamenlijk op en bestaat er één inzet (onderaan deze pagina te downloaden). Op basis van deze inzet starten wij gezamenlijk de onderhandelingen met de minister. Wij zijn ervan overtuigd dat we met de in de inzet geformuleerde eisen de belangen van onze leden kunnen waarborgen.

Wat staat er in de inzet?
In onze inzet zijn onder andere garanties opgenomen voor de werkgelegenheid, geen (gedwongen) ontslagen en een goed Sociaal Statuut en flankerend beleid (bijv. kosten voor extra reizen). De lijn van de inzet is niet nieuw voor de ACP en staat ook al beschreven in een artikel van de ACP uit november 2008, met als titel: `centralisatie politie als oplossing'. Verder houden we de Minister van BZK aan de toezeggingen die zij in de Tweede Kamer heeft gedaan over de sterkte en inzet van de politie.

Meepraten
Met en voor elkaar gaan wij voor een rechtvaardig akkoord. De afgelopen maanden is de ACP
intensief in gesprek met leden. De inzet is mede dankzij hun reacties tot stand gekomen. We streven ernaar om voor 1 december met de minister tot een akkoord te komen en wij gaan er vanuit dat onze leden de inzet steunen. Uiteraard kun je als ACP-lid je mening over het uiteindelijke resultaat geven. Het gaat tenslotte om ingrijpende veranderingen die veel collega's gaat raken.