Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 5 november

Alkmaar, 06-11-2009 o 14.15 uur

Overval op videotheek

Noord-Scharwoude, donderdag 5 november 2009.

Rond 19.00 uur hebben twee onbekend gebleven gewapende mannen een overval gepleegd op een winkel van Primera aan de Dorpsstraat. Ze gingen er vandoor met enkele sloffen sigaretten en een geldbedrag. De medewerkster in de zaak bleef ongedeerd.

De mannen kwamen binnen op het moment dat een 21-jarige medewerkster alleen in de winkel aanwezig was. In de winkel van Primara worden naast videos ondermeer ook sigaretten en loten verkocht.

De medewerkster werd bedreigd met een vuurwapen en moest toestaan dat de mannen geld uit de kassa en sigaretten uit een schap meenamen. Daarna namen ze de benen en verdwenen in de duisternis.

De politie heeft meteen de omgeving afgezocht. Daarbij werd een buitenlandse man op een fiets aangehouden die aan het signalement van een van de daders leek te voldoen. Later op de avond bleek dat hij niets met de zaak te maken had en is hij vrijgelaten.

Er is een speurhond in de omgeving ingezet en er is een sporenonderzoek verricht. Dit heeft nog niet tot resultaten geleid.

De twee verdachten voldoen aan het volgende signalement:

Twee jongemannen met bivakmutsen, leeftijd onbekend. Ze waren beiden ongeveer 1,65 tot 1,70 m. lang. De ene dader droeg een bomerjack met een groen-zwarte camouflageprint en de andere droeg een gladde zwarte stoffen jas tot op zijn bovenbenen. Beide daders hadden de capuchon van hun jas op.

Getuigenoproep

De politie roept mensen die inlichtingen over deze overval kunnen geven op om zich telefonisch te melden bij de politie in Heerhugowaard: 0900-8844. Een melding doen via Meld Misdaad Anoniem kan ook: 0800-7000.

Vrouw breekt heup door tasjesroof (tevens homepagebericht)

Enkhuizen, vrijdag 6 november 2009.

Gisteravond rond 19.45 uur is een 70-jarige vrouw uit Hoorn op de Nieuwstraat in Enkhuizen overvallen. Hierbij is haar tas gestolen en brak zij haar heup. De dader was op de fiets.

De vrouw liep met haar man en een vriendin vanaf de auto naar de kerk. Ze kreeg van achter een duw en kwam ten val. Haar tas werd van haar afgepakt en de onbekend gebleven dader, die een bivakmuts op zou hebben gehad, verdween in het duister in de richting van het Wilhelminaplantsoen.

De vrouw had meteen hevige pijn aan haar heup en is per ambulance naar het ziekenhuis in Hoorn gebracht. Na onderzoek bleek dat zij haar heup heeft gebroken. Ze wordt vandaag geopereerd. In haar tas zaten ondermeer een mobiele telefoon en een portemonnee met wat geld. Van de dader is geen signalement bekend. Toeval wil dat er rond 19.45 uur een stroomstoring was in de binnenstad van Enkhuizen waardoor de openbare straatverlichting niet werkte.

Getuigenoproep

De politie heeft meteen na de melding een onderzoek in de omgeving en de buurt ingesteld maar daarbij geen verdachten aangetroffen. Er waren wel diverse mensen op straat aanwezig, ook tijdens de tasjesroof. De politie roept getuigen of een ieder ander die inlichtingen over dit misdrijf kan verschaffen dan ook op te bellen met de politie in Stede Broec via 0900-8844.

Huisverbod

Enkhuizen, donderdag 5 november 2009.

In de middaguren ontstond er ruzie in een woning tussen een 34-jarige man uit Enkhuizen en 28-jarige ex-vriendin. De ex-vriendin wilde wat spullen ophalen waarbij een heftige discussie ontstond en de man wat van zijn eigen inboedel vernielde, waaronder een tv-scherm. Toen aanwezige agenten hem wilde aanhouden bood hij verzet waarna hij met behulp van pepperspray onder controle gebracht moest worden. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij werd verhoord en een proces-verbaal tegen hem is opgemaakt. De man kreeg tevens voor tien dagen een tijdelijk huisverbod.

Dronken in brommobiel

Heerhugowaard, donderdag 5 november 2009.

Rond 20.30 uur werd op de Donge een 39-jarige bestuurder van een brommobiel uit Heerhugowaard gecontroleerd op alcoholgebruik. De man had duidelijk te diep in het glaasje gekeken en moest mee naar het bureau waar hij bijna vier maal de toegestane hoeveelheid blies: 815 ug/l (tot 220 toegestaan). Zijn rijbewijs in ingenomen en tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

Bestuurders betrapt wegens rijden met ongeldig rijbewijs

Alkmaar, donderdag 5 november 2009.

In de middaguren werd op de Schermerweg door de politie gecontroleerd met behulp van automatische nummerplaat herkenning. Een 78-jarige automobilist uit Schermerhorn viel daarbij door de mand omdat hij zijn auto bestuurde terwijl zijn rijbewijs sinds september van dit jaar ongeldig was verklaard. Hij kreeg een bekeuring.

Heerhugowaard, donderdag 5 november 2009.

Later in de middag werd de controle verplaatst naar de Oosttangent. Daar werd een 28-jarige automobilist uit Schagen betrapt op het rijden met een sinds juni dit jaar geschorst rijbewijs. Ook hij kreeg een proces-verbaal.

24 bonnen bij bromfietscontrole

Den Helder, donderdag 5 november 2009.

De politie controleert extra op opgevoerde bromfietsen. Daar heeft de politie twee goede redenen voor: bromfietsen leveren veel overlast op en er gebeuren veel ernstige ongevallen met bromfietsen.

Tijdens een controle op de Drs. F. Bijlweg tussen 14.30 en 17.30 uur werden 48 brom- en snorfietsbestuurders met hun voertuig gecontroleerd en vielen er dertien bekeuringen. Negen bestuurders reden met een opgevoerde brommer, drie hadden er geen (bromfiets)rijbewijs en één passagier droeg geen helm. Onder de bekeurde personen was ook een jongeman die voor de derde keer werd aangehouden dit jaar. Hij had na de laatste controle zijn bromfiets nog niet in de originele staat teruggebracht. Zijn voertuig werd dan ook in beslag genomen en zal vermoedelijk worden vernietigd.

De controle werd in de avonduren voortgezet op de Middenweg. Daar vielen zeven bekeuringen wegens het hebben van teveel vermogen en vier bromfietsbestuurders kregen een bon wegens het rijden zonder verplichte valhelm.

Overlast

De overlast die bromfietsers veroorzaken behoort al jaren tot de top 3 van de ergernissen van het publiek. Maar er gebeuren ook veel ongevallen met bromfietsen. Ruim 20% van de verkeersslachtoffers (20% van de ruim 600 in NHN) in het verkeer valt onder bestuurders en passagiers van bromfietsen en/of snorfietsen, terwijl de groep brom- en snorfietsen relatief klein is. De meeste ongevallen komen door voorrangsfouten, onvoldoende afstand houden of stuurfouten.

De politie stuurt tegenwoordig een brief naar de ouders van minderjarige bromfietsers die een bekeuring hebben gekregen voor het rijden op een opgevoerde bromfiets. Op die manier zijn de ouders ook op de hoogte.

Verzekering

Verzekeringsmaatschappijen hebben vaak in de polis opgenomen dat een opgevoerde bromfiets niet onder de verzekeringsdekking valt. Wanneer een opgevoerde bromfiets schuldig is aan een aanrijding moet

de verzekering de schade aan de tegenpartij wel uitkeren, maar de

kans bestaat dat de verzekering de schade op de bestuurder verhaalt.

Eén overtreding bij alcoholcontrole

Alkmaar, donderdag 5 november 2009.

Veel automobilisten zijn zich er gelukkig van bewust dat rijden met drank op levensgevaarlijke gevolgen kan hebben. Tijdens een controle in de avonduren op de Kennemerstraatweg viel er dan ook maar één door de mand omdat hij teveel gedronken had. Er werden 150 bestuurders gecontroleerd. De persoon die teveel op had blies 350 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van enkele uren.

Verlichtingscontrole

Heerhugowaard, donderdag 5 november 2009.

Tijdens een controle in de avonduren op de Zuidtangent bekeurde de politie tussen 18.30 en 21.30 uur negen fietsers zonder licht.

De politie in Noord-Holland Noord houdt zeer regelmatig fietsverlichtingscontroles. Nu de schemering steeds vroeger invalt, is het van groot belang dat fietsers goed zichtbaar zijn in het verkeer om aanrijdingen te voorkomen. Het advies is om de fietsverlichting altijd te gebruiken in de schemering en in het donker. Sinds november vorig jaar is losse verlichting, mits niet knipperend, ook toegestaan.

Juiste verlichting is:

te allen tijde zichtbaar (losse lampjes op bovenlichaam mogen)

aan voorzijde wit of geel schijnend licht

aan achterzijde rood schijnend licht

niet knipperend