Senternovem

06-11-2009 | Oproep aan consumenten: doe thuis meer met minder energie

`Er valt meer uit je huis te halen dan je denkt, doe meer met minder energie'. Dat is de boodschap van de landelijke campagne van VROM/WWI die deze week is gestart. Via tv, radio en online media roept de overheid consumenten op thuis maatregelen te nemen om energie te besparen. Zij kunnen hiervoor gebruikmaken van verschillende (subsidie)regelingen.

De huidige campagne is een nieuwe invulling van de bredere VROM-campagne `Nederland gaat voor een Beter Klimaat'. Consumenten zijn inmiddels bereid om hun woning energiezuinig te maken, mede dankzij de vorige campagne. Dit jaar is het de uitdaging om die bereidheid om te zetten in actie.

Maatregelen nemen
Een belangrijke rol is weggelegd voor online middelen. Zo verwijzen massamediale middelen, zoals Postbus 51-spotjes, naar www.meermetminder.nl. Op deze site kunnen consumenten terecht voor concrete tips en begeleiding. Het is de bedoeling dat consumenten minstens één energiebesparende maatregel nemen nadat ze de site bezocht hebben. Waar nodig maken ze daarbij gebruik van een (subsidie)regeling van de overheid.

Regelingen voor energiebesparing
Financiële regelingen kunnen een doorslaggevende factor zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. Daarom brengt de campagne die regelingen nadrukkelijk onder de aandacht. De uitvoering van een groot deel ervan is in handen van SenterNovem. De subsidieregeling Duurzame warmte, voor het plaatsen van zonneboilers, warmtepompen of micro-warmtekrachtketels in bestaande woningen, is hier een voorbeeld van. Daarnaast is er een aantal tijdelijke regelingen dat deel uitmaakt van het crisispakket van de overheid. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om subsidie voor maatwerkadvies en voor isolatieglas.

Aanbod op maat
Investeren in energiebesparing is voor veel consumenten nu aantrekkelijker dan ooit. Voor aanbieders van energiebesparende producten en diensten, zoals aannemers, bouw- en installatiebedrijven, is het dan ook een ideaal moment om hun aanbod af te stemmen op de vraag. Zo kunnen zij consumenten wijzen op de uiteenlopende mogelijkheden voor energiebesparing.

Meer informatie

Duurzame warmte voor bestaande woningen
Subsidieregeling Maatwerkadvies
Subsidieregeling isolatieglas
Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)