Senternovem

06-11-2009 | Energiebesparing door duurzame gebiedsontwikkeling

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om energiebesparing in de gebouwde omgeving te realiseren. Veel gemeenten, provincies en marktpartijen ontwikkelen daarom gezamenlijk innovatieve concepten. Dat vraagt om een gerichte ondersteuning van SenterNovem. Rob Boerée, directeur Energie en Klimaat, bezoekt dit jaar door heel Nederland vele projecten en maakt de balans op.

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om energiebesparing in de gebouwde omgeving te realiseren. Veel gemeenten, provincies en marktpartijen ontwikkelen daarom gezamenlijk innovatieve concepten. Dat vraagt om een gerichte ondersteuning van SenterNovem. Rob Boerée, directeur Energie en Klimaat, bezoekt dit jaar door heel Nederland velBij een duurzame (her)ontwikkeling van wijken en gebieden leggen de betrokken lokale partijen meestal hoge energieambities vast. Bij het opstellen en realiseren van deze ambities biedt SenterNovem ondersteuning. De ervaring leert dat er veel winst te behalen is als het thema `energie' integraal deel uitmaakt van de ontwikkeling van een gebied. Zo kunnen duurzame, collectieve systemen, zoals een warmtepompsysteem of het gebruik van (rest)warmte van glastuinbouw of industrie, een belangrijke bijdrage leveren aan energiebesparing.

Aansluiten bij ontwikkelingen
"De overheid hecht veel waarde aan lokale initiatieven om een structurele, duurzame energievoorziening te bereiken", geeft Boerée aan. "Aangezien wij als SenterNovem ondersteuning bieden aan dit soort initiatieven, moeten we goed weten wat er gaande is. Dat gaat niet vanuit je kantoorstoel, vandaar dat ik dit jaar een tour maak langs projecten van koplopers. We kunnen hiermee ons ondersteuningsaanbod up-to-date houden."

Brede ondersteuning
In veel gevallen is er bij gebiedsgericht beleid sprake van een integrale aanpak. "Dat is interessant", zegt Boerée. "Klimaatdoelen zijn van belang, maar voeren niet per definitie de boventoon. De gebiedsontwikkeling is geënt op wat er lokaal speelt. Ook economische en sociale doelen hebben daar hun plek in. Gemeenten hebben dan ook behoefte aan een `brede' ondersteuning die recht doet aan al deze doelen. Wij willen onze ondersteuning daar op afstemmen."

Koplopers
Een andere rol voor SenterNovem die Boerée schetst, is het verspreiden van kennis en ervaringen van koplopers. "Inmiddels zijn er al veel duurzame projecten waar anderen van kunnen leren en hun voordeel mee kunnen doen. Een bekend project is bijvoorbeeld de Stad van de Zon in Heerhugowaard. Andere interessante voorbeelden zijn de oprichting van een lokaal, duurzaam energiebedrijf in Apeldoorn en de duurzame Wijk van Morgen in Heerlen. Dit is slechts een greep uit de vele innovatieve projecten. Deze verspreiden we onder meer via onze website, publicaties en bijeenkomsten."