Gemeente Rotterdam

Terugblik: Raadsvergadering van 5 november 2009

Op donderdag 5 november vergaderde de gemeenteraad onder andere over de organisatie van Marokkanentafels en het herziene voorstel tot vaststelling van de Bedrijven Investeringszones Rotterdam. Verder was de benoeming van Jeannette Baljeu (VVD) tot lid van de gemeenteraad toegevoegd aan de agenda en werd afscheid genomen van raadslid Kees de Gruiter.

Personalia

De raad heeft mevrouw drs. J. (Jeannette) N. Baljeu benoemd tot lid van de gemeenteraad namens de VVD en stilgestaan bij het vertrek van de heer C.J. (Kees) de Gruiter. De heer De Gruiter was sinds 14 juni 2007 lid van de gemeenteraad namens de VVD. De VVD-fractie heeft laten weten dat mevrouw Baljeu het fractievoorzitterschap overneemt van de heer Van der Waarde. Ook werd mevrouw Baljeu benoemd tot lid van de commissie voor Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport.

Betalen deelnemers Marokkanentafels

In de media stond dat burgemeester Aboutaleb burgers van Marokkaanse afkomst tijdens zogenoemde Marokkanentafels ontvangt om kennis te nemen van problemen of successen. De VVD vond dat er schade is veroorzaakt aan het aanzien van de politiek in het algemeen en aan het statuur van de burgemeester als voorzitter van de raad in het bijzonder. Dit omdat de schijn ontstaat dat er een premie wordt betaald voor het verschijnen op een overlegavond aan een specifieke bevolkingsgroep. De brief die de burgemeester daarover aan de raad stuurde vond de VVD niet voldoende. Wordt en werd er nu geld betaald aan de deelnemers van de Marokkanentafels en in het verleden de Antillianentafels? De SP wenste dat er geen gesprekken gehouden worden op basis van etniciteit, maar op basis van problemen. Leefbaar Rotterdam vroeg zich onder andere af waarom er een extern bureau is ingehuurd. Kon de gemeente het niet zelf? D66 vroeg zich af of de vertegenwoordigers van de Marokkanen wel de achterban vertegenwoordigden. Leveren de gesprekken wel een representatief beeld op? De PvdA vond de reactie van de burgemeester duidelijk. De oproep deel te nemen aan de tafelgesprekken voor geld vond de fractie een slecht signaal. Burgemeester Aboutaleb gaf aan dat Antillianen en Marokkanen een bijzondere doelgroep vormen in relatie tot het veiligheidsbeleid. De burgemeester wilde nieuwe wegen bewandelen. Naast gesprekken zou daarom ook marktonderzoek gehouden worden. Onderzoek dat professioneel wordt uitgevoerd. Dat was de reden een extern bureau in te schakelen. Er is geen geld betaald voor een gesprek met de burgemeester. Een vergoeding voor het meedoen aan marktonderzoek is niet ongebruikelijk. Deze twee activiteiten zijn om praktische redenen gekoppeld. Het externe bureau heeft de opdracht niet goed uitgevoerd en met verkeerde verbanden gecommuniceerd. Het was niet de bedoeling te spreken met vertegenwoordigers van de doelgroep. Juist met individuen en bijvoorbeeld moeders van criminele jongeren. De VVD diende een motie in die het college opdroeg geen betaling te doen aan die personen die met een collegelid spreken. Dit in geval ter werving van gesprekken over wat leeft in de stad bij een specifieke doelgroep. De motie werd verworpen. De VVD en enkele leden van Leefbaar Rotterdam stemden voor.

Tuindorp Vreewijk als beschermd stadsgezicht

Het college heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gevraagd om Tuindorp Vreewijk aan te wijzen als beschermd stadsgezicht. Op 27 maart 2009 heeft de minister de formele vervolgstap genomen en de gemeente een aanwijzingsvoorstel gedaan. Het college stelde de raad voor positief te adviseren en daarnaast de minister voor te stellen om de begrenzing zo te verruimen dat ook de buurt 'de Valkenier' en de 'Valkeniersweide' er onderdeel van uit gaan maken. Ook vraagt het college aandacht voor de waarderingsgronden en specifieke aandacht voor de ruimtelijke groenstructuur. De raad nam het advies van het college over.

Bedrijven Investeringszones Rotterdam

Een Bedrijven Investeringszone (BI-zone) is een door de ondernemers zelf afgebakend gebied, waarbinnen zij op eigen initiatief gezamenlijk willen investeren in de leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit van de bedrijfsomgeving. Bij voldoende draagvlak kan de gemeente een heffing (extra belasting) instellen, waarna de opbrengst in de vorm van een subsidie wordt uitgekeerd aan de vereniging of stichting, die de activiteiten namens de ondernemers uitvoert. Denk aan inhuur van gezamenlijke surveillance diensten, camerabewaking, vaker schoonmaken, graffiti verwijdering of een luifelplan. Zes ondernemersverenigingen hebben een aanvraag ingediend, te weten Hillegersberg, Hordijk, Nieuwe Binnenweg, Noordwest, Lijnbaan/Binnenwegplein en Rodezand. De fracties waren over het algemeen enthousiast over het plan en instrument. Het is een goede eerste stap. Fracties spraken hun waardering uit voor de ondernemers die meedoen aan de BI-zone. De raad stelde de betreffende verordeningen vast.

Effecten van verenigingsondersteuning op sportparticipatie

Op 25 juni 2009 publiceerde de Rekenkamer Rotterdam het rapport 'De bal is rond. Effecten van verenigingsondersteuning op sportparticipatie'. De Rekenkamer concludeerde onder andere dat het niet is aangetoond dat de door de gemeente ingezette verenigingsondersteuning een positief effect heeft op de sportparticipatie van Rotterdammers. Het college kan niet sturen op vitale(re) verenigingen, gelet op de wijze waarop zij het beleid hebben vormgegeven. Een andere conclusie is dat verenigingsondersteuning positief bijdraagt aan de gezondheid van het ledenbestand en aan het ledenaantal. De ondersteuning is echter te gering om zichtbaar positieve effecten te kunnen hebben op de vitaliteit van sportverenigingen als het gaat om hun organisatie, vrijwilligers en bestuurders, accommodatie, maatschappelijke betrokkenheid en sportactiviteiten. Ook bereikt verenigingsondersteuning kleine sportverenigingen minder dan grote. Verenigingsondersteuning is voldoende bekend bij de sportverenigingen en wordt door hen voldoende toegankelijk gevonden. Het CDA kon zich niet vinden in enkele aanbevelingen. Zo kunnen targets niet halverwege de rit geherformuleerd worden en is verenigingsondersteuning niet de oplossing van alle problemen bij verenigingen. De PvdA benoemde verschillende successen. Wethouder Lamers vond dat het rapport de plank misslaat. Er is een enorme inzet op het gebied van ondersteuning. Dat laat het onderzoek ook zien. Toch concludeert het onderzoek dat het niet goed gaat. Dat doet de inzet te kort. Ondersteuning en participatie zijn niet een op een te koppelen. De raad nam het ingediende amendement van het CDA aan, en nam daarmee een aantal aanbevelingen en conclusies uit het rapport over.

Actualiteiten

Inspraak burgers ontwerp nieuwe Stadskantoor
Onlangs presenteerde het college het winnende ontwerp voor het nieuwe Stadskantoor. Uit vijf ontwerpen koos het college het ontwerp van Office for Metropolitan Architecture (OMA), in samenwerking met adviesbureau voor bouwtechniek ABT. Het ontwerp werd als beste ontwerp voorgedragen door de beoordelingscommissie, maar het had niet de voorkeur van de 1.600 Rotterdammers die op de plannen stemden. D66 vindt het onverklaarbaar dat de stem van 1.600 Rotterdammers, die met een nipte meerderheid van 29% voor een ander gebouw stemden, er niet toe heeft geleidt dat hun ontwerp ook daadwerkelijk de winnaar is geworden. Daarnaast vraagt de fractie zich af in hoeverre er afspraken gemaakt waren over de invloed van de mening van de Rotterdammers. Ook wilde de D66 weten of er duidelijk is gecommuniceerd over hoe er zou worden omgegaan met hun advies. Zijn de spelregels tussendoor aangepast? Wethouder Grashoff gaf namens wethouder Karakus aan dat de verwachtingen vooraf helder zijn gecommuniceerd. De wethouder zegde daarnaast toe inzicht te geven in het juryrapport en de wijze van beoordelen.

Problemen van de ondernemers in de omgeving van de Vierhavensstraat Leefbaar Rotterdam kaartte al eerder de problemen van de ondernemers in de omgeving van de Vierhavensstraat aan. Het college zou direct de volgende ochtend de betreffende ondernemers bezoeken om te bekijken hoe de overlast zoveel mogelijk beperkt kon worden. Het blijkt dat de problemen nog steeds niet opgelost zijn. De ondernemingen zijn volgens de fractie bijna volledig onbereikbaar en de omzetten tot een dieptepunt gedaald. Leefbaar Rotterdam gaf aan dat de ondernemers woedend zijn en dreigen nu met blokkades. De fractie wilde van het college weten hoe ze deze ondernemers nu wel op een goede wijze gaat ondersteunen en wanneer er wel zichtbare vorderingen worden gemaakt die deze ondernemers ontlasten. Wethouder Bolsius gaf toe dat er vertraging is geweest. Dit had te maken met de ingewikkeldheid van het project. De wethouder probeert mee te denken met de ondernemers, maatregelen te nemen en de ondernemers - als dat aan de orde is - financieel tegemoet te komen.

Kap 297 bomen oostzijde A16
Rijkswaterstaat wil 297 populieren kappen in de groenstrook ten oosten van de A16. GroenLinks vindt dat een slecht idee. De bomen schermen de wijken Prinsenland en Het Lage Land van de snelweg af en vormen een natuurlijke geluidswal. Ook vangen populieren veel fijn stof uit de lucht en hebben ze een hoge ecologische waarde. GroenLinks wilde van de wethouder weten welke mogelijkheden er zijn om de kap tegen te houden. Wethouder Bolsius gaf aan dat de deelgemeente Prins Alexander in deze verantwoordelijk is. Hij gaf ook aan dat er serieus naar de kap is gekeken, er gekapt moet worden en er bomen herplant worden.

Inleveren wapens Antilliaanse jongeren
Leefbaar Rotterdam is tevreden dat de burgemeester een initiatief uitrolt om het wapenbezit onder Antilliaanse jongemannen terug te dringen. De fractie plaatste wel vraagtekens bij de wijze waarop dit nu gebeurt. Het beeld dat in de media werd neergezet lijkt op het belonen van wapenbezit met een voorrangsbehandeling bij een zoektocht naar werk of opleiding. Een beeld dat overigens later door de burgemeester werd weersproken. Burgemeester Aboutaleb herbevestigde dat het in de media geschetste beeld niet klopt. Wapens worden zeker niet geruild tegen een baan of opleiding. De burgemeester heeft, na diverse gesprekken met de Antilliaanse gemeenschap, wél gewezen op de verantwoordelijkheid die het stadsbestuur heeft om voor iedereen, dus ook voor jonge Antillianen voor werkgelegenheid en scholing te zorgen.

En verder heeft de raad


* besloten burgerlid van een commissie mevrouw B.S. Dirkse ontheffing te verlenen ex artikel 15, derde lid, van de Gemeentewet. Ze mag tijdelijke werkzaamheden ten behoeve van de Centrumraad uitvoeren, omdat die niet strijdig zijn met maar werkzaamheden als burgerlid

* mevrouw N.A.H. Hoven met terugwerkende kracht te herbenoemen als burgerlid van de Commissie voor Welstand en Monumenten
* de bestemmingsplannen Doenkade - N209 I en Cool vastgesteld
* een voorbereidingsbesluit genomen voor gronden aan de Beerweg en het gebied rondom Kleinpolderkade

* besloten de gemeenschappelijke regeling Archeologie met de gemeenten Bernissie, Hellevoetsluis, Schiedam en Westvoorne aan te gaan

* het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie over bezwaren tegen het besluit tot het vestigen van voorkeursrecht in de polders Nieuwland en Krimsloot te volgen. Verschillende bezwaren worden deels gegrond verklaard

* de Verordening financiën decentrale besturen vastgesteld, de Deelgemeenteverordening, de Verordening Centrumraad en Verordening wijkraad voor Pernis gewijzigd

* de verhoging van 6,75% van het tarief voor de staanplaatsen op de warenmarkten die per 1 januari 2009 is doorgevoerd, met terugwerkende kracht per 1 januari 2009 ongedaan te maken
* de Archeologieverordening vastgesteld

* het voorstel tot wijziging van de budgetverdeling Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing goedgekeurd.

Raadsvergadering gemist of nog eens terugzien?

De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief in zijn geheel, per agendapunt en per spreker worden bekeken.