Gemeente Enschede

Asfalt met rubber is een feit in Enschede

Veel belangstelling voor proef geluidsreductie

Onder grote belangstelling heeft de gemeente samen met de partners Regio Twente, Stichting Band en Milieu, Heijmans BV en Apollo Vredestein de drie vlakken met verschillende rubbersubstanties aangebracht aan de Broekheurne-ring. In het middaguur werd met vrachtwagens het asfalt aangevoerd en door grote asfaltspreidmachines op de weg aangebracht. Nieuw hierbij was het gebruik van een zogenoemde Shuttle Buggy, ontwikkeld door Heijmans

Het doel van de proef Rubber in Asfalt is naast geluidsreductie, het zoeken naar de verantwoorde grens tussen het zachter maken van het wegdek en het verlies van duurzaamheid. Er mag geen schade ontstaan in de vorm van materiaalverlies, en het wegdek mag niet te zacht worden waardoor het brandstofverbruik van de auto's zou toenemen.

De inzet van een door Heijmans ontwikkelde Shuttle Buggy was nieuw. Dit is een grote, rijdende voorraadbunker tussen de vrachtwagens en de spreidmachine in. In deze machine wordt het asfalt, wat soms al een tijd in de vrachtauto's heeft gezeten, op de juiste temperatuur gebracht. De toevoer van het asfalt naar de spreidmachine wordt hierdoor gelijkmatiger.

Na de aanleg worden er diverse metingen aan de nieuwe wegdekken gedaan. Met een opstelling met microfoons op het trottoir langs de weg worden geluidsmetingen verricht.

De resultaten van de testen worden in de komende maanden verwacht. Dit is deels afhankelijk van de weersomstandigheden.

Geplaatst: 06 november 2009.

6 november 2009