Gemeente Breda

Bezoek uit Bonaire aan Breda

Gedeputeerde N. Oleana van het Antilliaanse eiland Bonaire heeft vorige week woensdag een bezoek gebracht aan Breda.

Hij is ontvangen door burgemeester P. van der Velden, dijkgraaf J. Vos en wethouder H. Snier. Samen met medewerkers van de Gemeente Breda en Waterschap Brabantse Delta heeft hij een aantal locaties bezocht in Breda: de vestiging van Afvalservice, het bedrijventerrein Krogten, de woonwijk Kroeten en de afvalwaterzuivering Nieuwveer.

Â

Gemeente Breda en Bonaire werken sinds 2006 samen in een zogenaamde âtwinningâ op het gebied van milieu en afval. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) International begeleidt en financiert dit samenwerkingsverband als ondersteuning van Bonaire in het overgangsproces naar de status van een Nederlandse gemeente.

Â

Bonaire werkt momenteel samen met de Gemeente Breda aan milieuregels voor bedrijven, aan gescheiden afvalinzameling en afvalverwerking en het verduurzamen van het eiland. Sinds dit jaar is ook Waterschap Brabantse Delta erbij betrokken geraakt voor de opzet van een afvalwaterzuivering, die de koraalriffen mee helpt beschermen. Mede vanwege de hoge natuurwaarden, die ook van groot economisch belang zijn voor het toerisme op het eiland, vinden alle betrokken partijen de twinning voor milieu en afval zeer waardevol.

Â

De heer Oleana heeft tijdens het bezoek zijn waardering uitgesproken over de prettige samenwerking. Gezien de vele positieve ervaringen wordt op dit ogenblik onderzocht of uitbreiding van de twinning naar ruimtelijke ordening en ook onderwijs tot de mogelijkheden behoort. Wethouder Snier heeft in dat kader al veel vragen beantwoord over onderwijszaken, waarmee Bonaire te maken krijgt wanneer het eenmaal de status van een Nederlandse gemeente heeft.

Â

Breda, 6 november 2009