Vereniging Milieudefensie


Mazen handel in CO_2-rechten ondermijnt aanpak klimaatverandering

Internationale koepel Friends of the Earth presenteert A Dangerous Obsession

Amsterdam, 5 november 2009 - Vandaag presenteert de Internationale koepel Friends of the Earth Europe het rapport A Dangerous Obsession. Met deze studie wordt duidelijk dat de huidige Europese emissiehandel in CO_2-rechten een effectieve klimaataanpak ondermijnt. Een groot deel (meer dan 50 procent) van de verplichte vermindering van broeikasgassen kunnen Europese bedrijven namelijk afkopen door energieprojecten in ontwikkelingslanden te financieren, het zogenaamde Clean Development Mechanism (CDM).

Gevolg van het CDM is dat de CO_2 prijs in de EU laag blijft waardoor bedrijven nalaten om vól in te zetten op energiebesparing en duurzame energie. Daar komt bij dat het afkopen ook leidt tot ondermijning van milieubeleid in snel groeiende ontwikkelingslanden als China en India. Die landen verdienen geld aan CDM projecten zolang die projecten scherpere eisen stellen aan energiebesparing en productie van duurzame energie dan het overheidsbeleid. China heeft er dus geen enkel belang bij om zelf een streng milieubeleid te voeren. Het rapport geeft vele voorbeelden van CDM-projecten die helemaal niet leiden tot vermindering van broeikasgassen. Per saldo wordt er dus méér CO_2 uitsgestoten, want westerse bedrijven die de CDM projecten financieren mogen als beloning zelf meer vervuilen.

Om bovenstaande te voorkomen wil Milieudefensie niet dat het hele emissiehandelssysteem wordt afgeschaft maar wel dat dat de politiek een stevige vinger in de pap houdt in dat systeem. Milieudefensie pleit voor het volgende:


* De hoeveel emissiereducties die de EU via CDM mag realiseren moeten worden verminderd tot 10 procent van de totale reductie.


* Er moet een bodem in de CO2-prijs worden gelegd, zodat blijvende innovatie richting energiebesparing en duurzame energie wordt gestimuleerd.


* Alle emissierechten moeten worden geveild in plaats van gratis uitgedeeld. De opbrengst van de veiling wordt gebruikt voor financiële ondersteuning van ontwikkelingslanden.


* Accijns op brandstoffen voor internationale scheepvaart en luchtverkeer.


* Voorlopig moeten de koostofmarkten van de EU en andere landen die zo'n markt gaan ontwikkelingen niet aan elkaar worden gekoppeld. Een globale markt voor koolstof leidt namelijk snel tot speculatieve handel en tot het verlies van grip op die markt door de politiek.


* Aanvullend beleid zoals scherpe energienormering van producten en industriële productieprocessen en drastische fiscale vergroening.