Handen, de belangrijkste overdrachtsroute bij infectieziektes 06/11/2009 15:43

PR Newswire

ALMERE, Nederland, November 6 /PRNewswire/ -- In deze tijd staat het reinigen van de handen centraal. Het RIVM en Volksgezondheidsinstanties adviseren om zo hygiënisch mogelijk te handelen om besmetting met griep te voorkomen. Onderzoeken wijzen uit dat de beste manier van reinigen met water en zeep of een handgel is. Feit blijft dat de voornaamste overdrachtsroute van infectieziektes via de handen is.

Het onvoldoende reinigen van de handen kan leiden tot griep en verkoudheid, namelijk 80% van de infectieziekten worden overgedragen via de handen. Op de handen nestelen zich vaak vele (zeer agressieve) bacteriën en virussen die tot nare ziektes kunnen leiden. Niet alleen direct via de handen, maar ook indirect via voorwerpen worden bacteriën en virussen overgedragen.

Volksgezondheidsinstanties raden aan goed en regelmatig de handen te wassen met water en zeep. Om de handen bacterie- en virusvrij te krijgen, zullen de handen gedurende één minuut grondig gewassen moeten worden. In werkelijkheid doet men dat zelden. Tevens zijn water en zeep niet altijd binnen handbereik. Een goed alternatief voor bacterie- en virusvrije handen zou een handgel zijn.

Producent Herôme heeft haar desinfecterende handgel laten testen door een onafhankelijk laboratorium, Bactimm B.V. te Nijmegen. Het laboratorium heeft een onderzoek verricht naar het effect van de handgel op zeven agressieve bacteriën. De bacteriën veroorzaken onder andere Salmonella en darmontstekingen en bij vijf van de zeven bacteriën zijn terminale gevallen bekend. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de geteste handgel binnen vijf seconden alle bacteriën volledig doodt. (Zie bijgevoegd onderzoek).

Het aanbod van handgels is sinds de komst van Influenza A uitgebreid. Middels de Kinetische Challenge Test (KCT) zijn meerdere handgels getest. De KCT is een gestandaardiseerde test die internationaal vergelijkbaar is. Ingenieur Marjo Rossa, hoofd laboratorium bij Herôme Cosmetics, bevestigt: "Alle geteste handgels hadden een zeer goed resultaat als zijnde bacteriedodend, maar om een virus te doden moet een handgel minimaal 70% alcohol bevatten. Een alcoholtest heeft uitgewezen dat Herôme handgel 75% alcohol bevat in tegenstelling tot het gemiddelde van 60%". Alcohol is namelijk het duurste ingrediënt in handgels en verhoogt de kostprijs aanzienlijk.

Het RIVM adviseert om zo min mogelijk de oren, neus en mond aan te raken. Dit benadrukt dat de overdrachtsroute van infectieziektes, zoals Influenza A, voornamelijk via de handen plaats vindt.