Gemeente Roermond

Laatste fase afbouw A73-tunnels

Rijkswaterstaat, Provincie Limburg en de Gemeente Roermond hebben op donderdag 29 oktober 2009 Bestuurlijk Overleg gevoerd. Tijdens dit overleg is de voortgang van de definitieve afbouw van de A73-tunnels besproken in vervolg op de gemaakte afspraken met de regio in het Bestuurlijk Overleg van 8 juli en 24 september. De afbouw van de tunnels verloopt tot nu toe nog steeds volgens planning. De Roertunnel en de tunnel Swalmen zijn tot 1 december 2009 (6.00 uur) gesloten waarna ze volledig worden opengesteld voor het verkeer.

De werkzaamheden aan de A73-tunnels liggen op schema. In deze laatste fase van de afbouw wordt met name gewerkt aan het integraal testen van de technische systemen van de Roertunnel en de tunnel Swalmen. Deze testen zijn noodzakelijk om aan te tonen dat de systemen ook bij calamiteiten goed functioneren.

De A73-tunnels moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. De veiligheidsbeambte geeft advies over de veiligheid van de tunnel aan de beheerder. Rijkswaterstaat dient vervolgens bij de Gemeente Roermond een aanvraag in voor de openstellingsvergunning waarna de gemeente advies inwint bij de brandweer. Het college van B&W van Roermond besluit uiteindelijk over de openstelling. In deze laatste periode is de opleiding en training van tunneloperators, alsook van de medewerkers van de hulpdiensten en van de beheerder in de tunnel, een belangrijke voorwaarde voor de definitieve openstelling. De voortgang van alle activiteiten wordt dagelijks bewaakt en waar nodig bijgestuurd. Op deze manier is alles erop gericht om de tunnels op 1 december te kunnen openstellen. De borging voor deze datum zit onder andere in de afspraken over de restpuntenstrategie.

Zoals verwacht, leidt de sluiting van de tunnels tot meer verkeersdrukte in de regio Roermond. Rijkswaterstaat heeft in overleg met de regio een breed pakket aan flankerende maatregelen getroffen. Daardoor blijft de bereikbaarheid en verkeersdoorstroming van Roermond gewaarborgd. Deze maatregelen betreffen onder meer de inzet van de A73 MinderHinderPas, de vanAnaarBeter-treinkaartjes, het instellen van omleidings -en adviesroutes, DRIPs, een reistijdeninformatiesysteem, tekstkarren, extra verkeersborden, de inzet van verkeersregelaars en informatie via verschillende media. Zie www.vialimburg.nl.

Eerste publicatiedatum: 06-11-2009 Bijgewerkt: 06-11-2009