ABVAKABO FNV

Nu ook bonussen voor de verpleging

Ziekenhuizen bieden gespecialiseerd verpleegkundigen bonussen van maximaal 5.000 euro per jaar aan als ze beloven niet weg te gaan. Eerder loofden ziekenhuizen `bindingspremies' uit aan medisch specialisten, nu moet ook de verpleging worden verleid.

Volgens Hans Stevens, leidinggevende bij de intensive care van het Amsterdamse VU Medisch Centrum `is zelfs de maximaal toegestane bonus van 10 procent bovenop het cao-jaarsalaris soms niet genoeg om te voorkomen dat personeel weggaat'. Door de invoering van marktwerking in de zorg stappen veel verpleegkundigen over naar commerciële detacheringsbureaus, die hen terugverhuren aan ziekenhuizen. Dat kost bijna het dubbele van iemand in loondienst.

Tijdelijke toelage
Ook andere Amsterdamse ziekenhuizen, het Groene Hartziekenhuis in Gouda en het Groningse UMCG experimenteren met bindingspremies voor personeel van operatiekwartier of intensive care. `In de cao is in een tijdelijke arbeidsmarkttoelage voorzien', zegt de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De beroepsvereniging V & VN verwijt ziekenhuizen jarenlang structureel te weinig gespecialiseerd verpleegkundigen opgeleid te hebben, uit angst dat ze overstappen naar andere instellingen. Afgelopen week raakte bekend dat minister Klink van Volksgezondheid een opleidingsfonds wil oprichten, waaraan alle ziekenhuizen naar evenredigheid zullen bijdragen. Daardoor zouden de tekorten aan gespecialiseerd verpleegkundigen op termijn moeten verdwijnen.