Nieuw-Vlaamse Alliantie


Conferentie over Koerdische Taal en onderwijs in de moedertaal in het Vlaams Parlement (06/11/09)

Gisteren en vandaag organiseerde Vlaams Parlementslid Matthias Diependaele in samenwerking met het Koerdisch Nationaal Kongres en het Koerdisch Instituut uit Brussel, Duitsland en Stockholm een conferentie over de Koerdische Taal en het gebruik van de moedertaal in het onderwijs.

De conferentie vond plaats in het Vlaams Parlement en werd bijgewoond door een tachtigtal aanwezigen. Naast enkele Vlaamse Parlementsleden kwamen heel wat internationale academici, journalisten, schrijvers en onderwijzers aan het woord. Tahir Kemalîzade (voorzitter van het Koerdisch Nationaal Kongres) sprak de aanwezigen toe.

De problematiek rond het gebruik van het Koerdisch is brandend actueel na de recente aankondigingen van de Turkse regering om de Koerdische minderheid in Turkije meer (taal)rechten toe te kennen. Europees Parlementslid Frieda Brepoels (N-VA) benadrukte in haar speech dat de Europese Unie hier al jaren vragende partij voor is.

Matthias Diependaele: De beloftes van de Turkse overheid geven wel hoop, maar roepen ook veel wantrouwen op. Men belooft grotere vrijheden voor radio- en televisie-uitzendingen in het Koerdisch en de oprichting van een universitaire afdeling Koerdische taal en letterkunde. Maar wat heeft dat te betekenen als het verboden blijft om bepaalde typisch Koerdische letters te gebruiken? Het lijkt erop dat Turkije met haar beloftes vooral de Europese Unie wil vleien met het oog op de toetredingsonderhandelingen.

De Koerdische sprekers zeggen veel te kunnen leren van de taalstrijd die Vlaanderen voerde voor de erkenning van het Nederlands als onderwijs- en bestuurstaal.

Derwich Ferho (Voorzitter Koerdisch Instituut Brussel): Maar een bijkomend probleem voor het Koerdisch is het feit dat Koerdistan verdeeld is over maar liefst vier landen: Turkije, Irak, Iran en Syrië. Dat geeft heel wat verschillende dialecten. Wat we eigenlijk nodig hebben is een taalunie zoals die bestaat tussen Vlaanderen en Nederland.

Vlaamse sprekers:


- Kris Van Dijck (N-VA fractieleider in het Vlaams Parlement) schetste het belang van het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen.


- Frieda Brepoels (N-VA Europarlementslid) gaf een overzicht van de acties op Europees niveau met betrekking tot de Koerdische kwestie.


- Guido Moons (oud-voorzitter Vlaamse Volksbeweging) legde enkele parallellen tussen de Vlaamse en Koerdische ontvoogdingsstrijd)


- Marc Hendrickx (N-VA Vlaams Parlement) had het over inburgering in Vlaanderen.

Alle toespraken zullen worden gebundeld en kunnen worden verkregen op eenvoudige aanvraag bij Matthias Diependaele.

Auteur:
Matthias Diependaele
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be