FNV

6-11-2009

Goed sociaal klimaat stimuleert langer doorwerken

Het zal niemand verbazen: een goed sociaal klimaat op het werk en lichter werk stimuleren oudere werknemers om langer door te werken. Toch zitten werkgevers daar helemaal niet op te wachten. Dit blijkt uit een TNO-onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Pesten of intimidatie door collega's of leidinggevende verlaagt de motivatie om door te werken tot het 65e levensjaar. Ongewenst gedrag en gebrek aan sociale steun van collega's vergroot ook de kans op voortijdige uitstroom uit werk naar een uitkering (WW, WIA). Investeringen van werkgevers en werknemers in een goed sociaal klimaat op het werk zijn dan ook wenselijk om oudere werknemers te stimuleren om langer door te werken, concludeert het rapport.

Doorwerken ná 65ste jaar niet gewild Eerder maakte TNO al bekend dat slechts 8 procent van de werkgevers het belangrijk vindt dat hun werknemers doorwerken na hun 65ste jaar. Doorwerken tot 65 heeft ook weinig prioriteit. Een op de vijf werkgevers geeft aan dat het voor de personele bezetting van belang is dat werknemers doorwerken tot ze 65 zijn.