Gemeente Smallingerland


Parkeervisie naar raad

Eerder dit jaar is informatie verstrekt over het voorstel van het college van B en W omtrent het parkeren in en om het centrum van Drachten voor bezoekers, bewoners en werkenden/ondernemers. Tijdens en na de informatieavond in juni j.l zijn ongeveer 250 reacties bij de gemeente binnen gekomen.
Naar aanleiding daarvan zijn een aantal zaken aangepast en verduidelijkt in het voorstel dat het college deze week naar de gemeenteraad stuurde. De belangrijkste wijzigingen zijn:


- Er is geen draagvlak bij bewoners om extra bewonersvergunningen per adres à EUR 500 te verstrekken. Het college stelt daarom nu aan de raad voor om iedere volgende vergunning circa EUR 30 extra te laten kosten. De eerste vergunning kost dus EUR 31 (zelfde prijs als in 2009), de tweede EUR 60 en een eventuele derde EUR 90. Meer vergunningen per adres worden overigens alleen afgegeven als er voldoende capaciteit is in de vergunningzones.

- Parkeervergunningen worden in de nieuwe situatie op kenteken uitgegeven en niet meer op adres. Dat betekent dat bezoekers een aparte bezoekerskaart nodig hebben om in vergunningzones te kunnen parkeren met een maximale tijdsduur. Het voorgestelde tarief hiervoor is EUR 30 per jaar.

- De grenzen van de voorgestelde vergunningzones zijn hier en daar aangepast vooral aan de noord- en oostkant van het centrum. Uit de reacties blijkt dat de overlast door bewoners soms anders wordt ervaren dan de gemeente eerder dacht. De geplande vergunningzone bij Hornleger vervalt in dit voorstel. Een deel van de Lijsterstraat en een deel ten oosten van de Singel wordt aan de gebieden toegevoegd om zoekverkeer te ontmoedigen. Ook in de Swetten is het geplande vergunninggebied nog wat verder opgerekt om dezelfde redenen.
- Het college stelt voor een volgorde te hanteren bij het toewijzen van parkeervergunningen aan verschillende doelgroepen. Die volgorde ziet er zo uit:


1. 1e vergunning bewoners/bedrijven in de schil (daarmee bedoelen we grofweg de woonstraten om het winkelgebied heen)
2. 2e vergunning bewoners/bedrijven in de schil
3. 1e vergunning bewoners centrum

4. evt. 3e vergunning bewoners/bedrijven in de schil
5. 2e vergunning bewoners centrum

De procedure voor besluitvorming door de gemeenteraad is nu als volgt: Het college heeft deze week besloten om het aangepaste parkeerbeleid voor besluitvorming aan de gemeenteraad voor te leggen. De stukken zijn deze week naar de gemeenteraad verstuurd en zijn daarmee ook openbaar. De komende dagen is dus ook aandacht in de media over het voorstel te verwachten.

De raadscommissie Ruimte, Infrastructuur en Milieu praat in de komende commissievergadering van 18 november (aanvang 19.30 uur) aanstaande over het voorstel. Tijdens deze behandeling mogen insprekers het woord voeren. Wie dat wil, meldt dat - het liefst zo vroeg mogelijk - bij de griffie van de gemeenteraad (via het algemene telefoonnummer van de gemeente of via e-mail griffie@smallingerland.nl). De raadscommissie adviseert uiteindelijk de gemeenteraad over het voorstel van het college. Het is de bedoeling dat de voltallige gemeenteraad in haar vergadering van begin december een definitief besluit neemt over het voorgestelde parkeerbeleid.

Pas nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen, kunnen we beginnen met de voorbereidingen voor de uitvoering van de nieuwe maatregelen. Voor het voorgestelde nieuwe vergunningensysteem lukt dat niet per 1 januari 2010. Daarom krijgen de huishoudens in de bestaande vergunningzones volgende week - net als andere jaren - een brief met een aanvraagformulier voor een parkeervergunning voor het nieuwe jaar. In de loop van het jaar is het dus mogelijk dat deze huishoudens een nieuw document nodig hebben. De prijs van de oude en nieuwe vergunning blijft hetzelfde. Dat kost de huidige vergunninghouders tegen die tijd dus niets extra (tenzij u extra vergunningen aanvraagt en toegewezen krijgt).

Uiteraard horen er een aantal stukken bij de besluitvorming in de gemeenteraad. Die kunt u hier downloaden (pdf):

Parkeervisie (aanleiding, achtergronden, capaciteitsbehoefte, relatie met Masterplan Centrum)
Reactienota (het college antwoordt op alle reacties, vragen en opmerkingen die binnen kwamen na de informatieronde in juni) Maatregelenplan (welke concrete maatregelen worden nu ingevoerd?) Overzichtskaart (waar komen nieuwe vergunningzones en waar extra betaald parkeren)