Ministerraad


21,8 miljoen euro voor Den Haag Internationale Stad

Persbericht | 06-11-2009

De gemeente Den Haag ontvangt een Rijksbijdrage van 21,8 miljoen euro om het gebied rond het World Forum te ontwikkelen. Het geld dat beschikbaar komt maakt het mogelijk dat de gemeente Den Haag de Johan de Wittlaan ondertunnelt. Deze investering levert een bijdrage aan het verbeteren van de toegankelijkheid en openbare ruimte. Hiermee draagt Den Haag als internationaal georiënteerde stad van recht en vrede bij aan een sterkere Randstad.

Den Haag is een belangrijke vestigingsplaats voor internationale organisaties. Zo zijn er het Internationaal Strafhof, het Joegoslavië Tribunaal, OPCW en Europol gevestigd. De aanwezigheid van deze organisaties draagt bij aan de internationale concurrentiepositie van de Randstad. Dit past bij de ambities van Den Haag om tot 2020 32.000 nieuwe woningen, 250 ha bedrijventerrein en circa 950.000 m2 kantoorvloeroppervlakte te realiseren.

Om het World Forum voor internationale organisaties aantrekkelijk te maken, worden het veiligheidsprofiel, de bereikbaarheid en de representativiteit verbeterd. De rijksbijdrage is bedoeld om de Johan de Wittlaan te ondertunnelen. De gemeente Den Haag zal de resterende financiële middelen hiervoor leveren. Daarnaast wordt de Eisenhowerlaan verfraaid met groenstroken en het fietsverkeer krijgt aparte rijbanen. Verder krijgt het gebied een nieuwe inrichting die associaties oproept met het omliggende duinlandschap. Er wordt een verbindende promenade aangelegd. De inrichting van de openbare ruimte loopt gelijk aan de ontwikkeling van het hele World Forum gebied en start in 2009.

Den Haag Internationale Stad is onderdeel van het project Randstad Urgent. De 21,8 miljoen euro is afkomstig van het Nota Ruimte budget. Het Nota Ruimte budget is bestemd voor complexe ruimtelijke projecten van nationaal belang. In totaal is daarvan nu 699,4 miljoen euro toegekend. De bijdrage aan Den Haag is tevens een mijlpaal voor Randstad Urgent, waarmee het kabinet samen met de Randstad-provincies en de grote gemeenten werkt aan een sterkere Randstad.