Ministerraad


Almere wordt vijfde stad van Nederland

Persbericht | 06-11-2009

Almere wordt de vijfde stad van Nederland. Tot 2030 gaat de stad 60.000 nieuwe woningen bouwen. Daarom investeert het kabinet in bereikbaarheid, natuur, recreatie en onderwijs. Almere neemt het initiatief om verder te werken aan een haalbaar plan voor uitbreiding van de stad in westelijke richting. Dat staat in het Rijksbesluit Almere-Amsterdam-Markermeer, waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat.

Het kabinet is voorstander van het concentreren van de groei van de toekomstige woningvraag. Dat voorkomt dat het Groene Hart en de overige schaarse open ruimte in de Randstad volgebouwd wordt. Almere is één van de plaatsen waar de groei moet plaatsvinden. Almere wil graag in westelijke richting uitbreiden. Zo kan Almere op termijn een dubbelstad vormen met Amsterdam. De regio ziet in dit concept buitendijkse bouwlocaties. Om deze mogelijkheid open te houden, dienen IJmeer en Markermeer eerst een ecologische stimulans te krijgen. Het kabinet zet hiertoe een eerste stap en investeert 20 miljoen euro in de natuur bovenop de reeds lopende natuurpilots.

Bij een schaalsprong moet de bereikbaarheid gewaarborgd blijven. Op de lange termijn investeert het Rijk miljarden euro's in de bereikbaarheid. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar spoor. Naast de Hanzelijn kunnen er onder meer 12 treinen per uur rijden tussen Almere en Amsterdam. Daarnaast komt er capaciteitsuitbreiding voor de weginfrastructuur op de A6, de A1, de A9 en de A10-oost waarover al eerder werd besloten. De bereikbaarheid van Almere per auto zal sterk verbeteren. De A6 wordt daarnaast in Flevoland op maaiveld gebracht om deze beter in het landschap te passen.

Het plan van de gemeente Almere met een IJmeerverbinding is kostbaar. Het kabinet kan en wil hier alleen mee instemmen als er een haalbaar plan ligt. Almere krijgt de komende twee jaar de gelegenheid om het plan verder te ontwikkelen. Daartoe wordt een werkmaatschappij opgericht, waaraan ook het Rijk, Amsterdam, Flevoland, Noord-Holland en private partijen meedoen. Deze werkmaatschappij moet ervoor zorgen dat er een substantiële verbetering komt in de maatschappelijke kosten en baten van de westelijke ontwikkeling van Almere en dat de kosten fors omlaag gaan. De werkmaatschappij zal haar werkzaamheden binnen twee jaar afronden zodat in 2012 een definitief besluit kan vallen. Intussen gaat Almere door met de benodigde woningbouw.

Bij een grote stad hoort een volwaardige hoger onderwijsinstelling. Daarom steunt het kabinet het voornemen van de hogeschool Windesheim om zich in Almere te vestigen. Het kabinet draagt hier 37 miljoen euro aan bij. Daarnaast investeert het kabinet 46 miljoen euro in de uitbreiding van het stadscentrum rond het Weerwater.

Geplande investeringen:

Bedrag:

Herkomst:

Bereikbaarheid

4,6 miljard euro

Ministerie van VenW

Stadscentrum/Weerwater

46 miljoen euro

Nota Ruimte budget

Hoger onderwijs

37 miljoen euro

Ministerie van OCW en VROM

Plankosten Almere

8 miljoen euro

Nota Ruimte budget

Investeringen in natuur, water en land

145 miljoen euro

Ministerie van VenW en LNV