Ministerraad


Benoeming Deltacommissaris

Persbericht | 06-11-2009

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat mee ingestemd om de heer W.J. (Wim) Kuijken (56) te benoemen tot de eerste Deltacommissaris, de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. De Deltacommissaris krijgt het mandaat om het belangrijke en complexe Deltaprogramma voortvarend vorm te geven en te doen uitvoeren in een nauwe samenwerking tussen de betrokken ministeries en onder meer waterschappen, provincies en gemeenten. De benoeming gaat in per 1 februari 2010 voor een periode van zeven jaar.

De heer Kuijken is sinds april 2007 secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Eerder vervulde hij dezelfde functie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Algemene Zaken. In zijn huidige functie geeft hij onder meer leiding aan het directoraat-generaal Water en het directoraat-generaal Rijkswaterstaat. Hij is voorzitter van de werkgroep die het kabinet adviseert over doelmatiger waterbeheer en voorzitter van het Innovatieberaad Mobiliteit en Water. Ook is hij sinds 2006 voorzitter van het Overleg van secretarissen-generaal.

De taken en bevoegdheden van de Deltacommissaris zijn vastgelegd in de (ontwerp-) Deltawet, die voor advies bij de Raad van State ligt. De Deltacommissaris geeft leiding aan het Deltaprogramma dat onder de politieke verantwoordelijkheid en coördinatie van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat tot stand komt. Tevens is hij eerste adviseur voor het Deltaprogramma van alle leden van de ministeriële stuurgroep, waarvan de minister-president voorzitter is. In de ministeriële stuurgroep zijn de ministeries van VROM, LNV, BZK, EZ en Financiën vertegenwoordigd.