Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


06 nov 2009

Uitgaansgeweld: `Lokaal beeld en aanpak'

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft in 2008 en 2009 het beeld en de aanpak van uitgaansgeweld op lokaal niveau geïnventariseerd. Ook is gevraagd naar eventuele behoeften bij de aanpak van uitgaansgeweld.

De resultaten zijn gebundeld in het rapport `Uitgaansgeweld: Lokaal beeld en aanpak'. Dit rapport geeft inzicht in de resultaten en adviezen van het CCV. De infosheet bevat een samenvatting van de resultaten van de quickscan uitgaansgeweld.

Uit de quickscan uitgaansgeweld kwam een aantal interessante conclusies naar voren:

* 83% van de respondenten geeft aan dat er in hun gemeente sprake is van uitgaansgeweld. 87% van hen voert beleid om uitgaansgeweld aan te pakken;

* Volgens de respondenten speelt alcohol een belangrijke rol bij het ontstaan van uitgaansgeweld. De meeste respondenten hebben echter geen specifiek alcoholbeleid in relatie tot uitgaansgeweld. Een verklaring hiervoor is dat alcoholbeleid vaak wordt ontwikkeld vanwege de gezondheidsrisico's van alcohol.
* Met name de inzet van politie, en horeca- en gebiedsverboden zijn succesvol geven de respondenten aan. Deze repressieve aanpakken zijn zichtbaar, meetbaar en er is snel resultaat.
* Een goede aanpak uitgaansgeweld bestaat uit een combinatie van repressieve en preventieve aanpakken. Hoe dit er concreet uitziet en welke combinaties succesvol zijn, daar verschillen de meningen over.

* Bijna de helft van de respondenten (44%) heeft hun aanpak uitgaansgeweld niet geëvalueerd.

* De respondenten willen weten wat beschikbaar is aan aanpakken en projecten, en wat werkt. Vooral succesvolle aanpakken op gebied van alcohol, drugs en uitgaansgeweld in het algemeen zijn gewild.

De resultaten van de quickscan zijn gebaseerd op gesprekken met inhoudelijk deskundigen, vragenlijsten en interviews met gemeenten en (in geval van de interviews) politie. De vragenlijsten zijn uitgezet onder 260 gemeenten. 73 gemeenten hebben gereageerd. Daarnaast zijn er tien interviews gehouden. De resultaten van de vragenlijsten en de interviews zijn getoetst in expertmeetings met gemeenten en politie.