Royal Haskoning


Haagse Hogeschool Delft wint Nationale Energie Toekomst-Trofee 2009

5-11-2009

De Haagse Hogeschool heeft met haar vestiging in Delft de NET-Trofee (Nationale Energie Toekomst-Trofee) 2009 gewonnen. Royal Haskoning tekende voor het architectonisch ontwerp en verzorgde tevens de bouwkundige uitwerking. De ambitie van de opdrachtgever, de Haagse Hogeschool, werd ingevuld: dit is het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland.

Royal Haskoning Architecten, met als projectarchitecten Jorge Moura en Syb van Breda (inmiddels eigen bureau) is verantwoordelijk voor het ontwerp van de Haagse Hogeschool aan de Rotterdamseweg in Delft, ook bekend als de Academie voor Engineering Delft.

De Haagse Hogeschool is uiterst compact en flexibel opgezet en er zijn duurzame hulpmiddelen toegepast om het gebouw zo energiezuinig mogelijk te laten zijn. Bovendien is de grond `tweemaal gebruikt' dankzij de parkeervoorziening op het dak, die bereikbaar is via een spectaculaire en in het gebouw geïntegreerde hellingbaan. De afwerklaag van de parkeervoorziening en de hellingbaan wordt overigens benut als zonnecollector voor het gebouw. Met als bonus dat beide daardoor 's winters ijsvrij zijn. Door de toepassing van veel (energiezuinig) glas heeft het gebouw ondanks zijn compactheid een open karakter gekregen. Het gebouw is verder voorzien van innovatieve energiebesparende technieken, zoals een eigen energieopwekking, warmte/koudeopslag in de kelder en een energiegebruik dat 50% onder de wettelijke norm ligt! Bovendien is nu al rekening gehouden met de toekomstige installatie van een brandstofcel, die het gebouw qua energie volledig zelfvoorzienend moet kunnen maken.

Royal Haskoning feliciteert de Haagse Hogeschool met het bereiken van haar ambitie: het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland. De NET-Trofee onderstreept dat.

Aan dit project werkten verder nog mee:
Technisch adviseur: DWA installatie- en energieadvies Subsidiënten: SenterNovem, provincie Zuid-Holland, gemeente Delft

Prijs
De prijs voor het beste initiatief op het gebied van energiezuinig wonen en werken in Nederland is op 4 november uitgereikt door Bert van Delden, plaatsvervangend directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie, tijdens het Meer Met Minder congres `De markt in beweging'. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden.

www.dehaagsehogeschool.nl
www.senternovem.nl