Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


westelijk deel Oostpoort vlotgetrokken

---

Bouw westelijk deel Oostpoort vlotgetrokken

6 november 2009
Winkelcentrum, parkeergarage en 400 woningen waarschijnlijk in 2010 in aanbouw

De gemeente Amsterdam, het Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en het ontwikkelingsconsortium OCP hebben samen stappen gezet, zodat de bouw van een groot gedeelte van Oostpoort in 2010 kan starten. Door aanpassing van het woningprogramma en stimuleringsregelingen vanuit de rijksoverheid en van de gemeente kan de bouw volgend voorjaar beginnen.

Bouw van groot belang

Oostpoort wordt het nieuwe centrumgebied van Oost Amsterdam. Om het gebied daadwerkelijk deze invulling te geven, is de bouw van groot belang. Het winkelcentrum, de parkeergarage en voorzieningen zoals het Danshuis zijn essentieel voor het gebied. De eerste fase van Oostpoort is al in 2009 opgeleverd: zeven publieksvoorzieningen waaronder het Muziekmakerscentrum en het Stadsdeelhuis.

Het consortium OCP (een samenwerking van Bouwfonds, Ymere en Stadgenoot) ontwikkelt nu het verdere deel van Oostpoort. Deze corporaties en ontwikkelaar nemen in deze tijd van economische crisis hun verantwoordelijkheid door serieus de ontwikkeling van start te willen laten gaan. De bouw zal ook gunstig zijn voor de werkgelegenheid door de activiteiten in de bouw en in het nieuwe winkelcentrum. OCP zal in 2010 een definitieve beslissing nemen over het in aanbouw nemen van het project.

De gemeente heeft het westelijk deel van Oostpoort op de lijst van de voorrangsprojecten geplaatst. Het project wordt het `spin off' project voor Amsterdam. In dit kader heeft de gemeente voor het project een maximale subsidieaanvraag ingediend uit de tweede tranche van de Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009 van het Ministerie van VROM. Zelf zet de gemeente middelen in vanuit het vereveningsfonds en stimuleringsfonds voor de omzetting van koopwoningen naar huur.

Westelijk deel en Huis voor de Dans in aanbouw

Door de maatregelen start de bouw van het westelijk deel van Oostpoort (het gedeelte tussen Linneaustraat en stadsdeelhuis). In dit deel komen ca. 344 woningen, een parkeergarage met ca. 870 plaatsen, een winkelcentrum met horeca van ca. 17.000 m2 en het Bertolt Brechthuis (woonvoorziening dakloze jongeren). Daarnaast wordt in 2010 in het oostelijk deel van Oostpoort het Huis voor de Dans, het Ouder- en Kind centrum en 48 bovenliggende woningen gebouwd (blok 13).

Aanpassingen woningprogramma

137 van de 205 koopwoningen boven het winkelcentrum worden omgezet naar vrije sector huurwoningen. Verder zet OCP de 30 grotere woningen boven het Huis voor de Dans om naar 48 starterswoningen. In de huidige markt is dit type woning beter verkoopbaar.