Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Ministerie van VROM

PVV citeert 'prehistorisch' onderzoek

Volgens de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt gaat de nieuwe klimaatwet van de VS niet ver genoeg . "Het wetsvoorstel gaat in de juiste richting, maar is niet zo vergaand als we hadden gehoopt", verneem ik uit verschillende ochtendkranten.

De democraten (die onderling ook verdeeld zijn over de maatregelen die de Amerikaanse wet zou voorschrijven) krijgen nog een zware dobber om het voorstel door de Senaat te krijgen. Zonder de werkelijkheid uit het oog te verliezen, blijf ik optimistisch over wat we in Kopenhagen kunnen bereiken.

Hier in Europa zijn we bezig met de voorbereidingen voor de klimaattop in Kopenhagen. Vorige week politieke vooruitgang in Brussel (Europese Raad) en Barcelona (Greenland Dialogue).

Deze week vinden er weer tekstonderhandelingen plaats in Barcelona. Daar kondigde de voorzitter van de onderhandelingen aan dat er te weinig tijd is om een juridisch bindende eindtekst in Kopenhagen klaar te hebben. Wij hadden dat politiek ook al geconstateerd en inmiddels in de media gebracht.

Goed nieuws over de PVV! Kamerlid Richard de Mos beweert dat het smelten van de ijskap op de Kilimanjaro het gevolg is van ontbossing. En dus niet van klimaatverandering. "Dat is al in 2004 bewezen," zegt hij.

Dat Wilders en de zijnen ontbossing nu als probleem erkennen, is pure winst. Dat De Mos een 'bewijs' uit 2004 (in wetenschappelijk opzicht de prehistorie) aanhaalt om de klimaatverandering te ontkennen, vind ik minder sterk.

Ik hoop dat de PVV ook kijkt naar recent wetenschappelijk onderzoek. Zoals dat van professor Lonnie Thompson . Hij toont aan dat niet alleen de Kilimanjaro haar sneeuw verliest. Gletsjers elders in Afrika, Indonesië, de Himalaya en in Zuid-Amerika verdwijnen in een even zorgwekkend tempo. 'Lokale omstandigheden' als houtkap zijn weliswaar van invloed, maar die effecten worden overtroffen door een 'onderliggende, gemeenschappelijke oorzaak': de klimaatverandering.

Nieuw motto: geen ontbossing maar ontMossing! Verder spreek ik de heer De Mos nog wel in de Kamer. See you in court.