Ingezonden persbericht

Haarlem, 2 juli 2009

Komische opera De Palingvissers opent
Klassieke Muziekweek in Haarlem

De Klassieke Muziekweek, 6 tot en met 15 november 2009, wordt in Haarlem geopend met een komische musicalopera van Jan Rot. In de Palingvissers heeft Jan Rot de allermooiste operahits in het Nederlands vertaald. Rode draad is het dagelijks leven in Volendam. De Palingsvissers is te zien op vrijdag 6 november in de Stadsschouwburg Haarlem. In de Klassieke Muziekweek ontvangt Haarlem ook het Nederlands Blazers Ensemble samen met The Ashton Brothers, The Gents, Daniël Wayenberg en Rebecca Carrington.

De Klassieke Muziekweek is een initiatief van Bureau Promotie Podiumkunsten. Met de Klassieke Muziekweek willen de Nederlandse concertpodia de aandacht vestigen op live gespeelde klassieke muziek. Hoofdprogramma dit jaar is een bewerking van Mendelssohn's toneelmuziek bij A Midsummer Night's Dream van Shakespeare door het Nederlands Blazers Ensemble en The Ashton Brothers. In Haarlem is A Midsummer Night's Dream te zien op zaterdag 7 november in de Grote Zaal van de Philharmonie. De landelijke opening van de Klassieke Muziekweek is op vrijdag 6 november in de Doelen in Rotterdam.

Naast De Palingvissers en A Midsummer Night's Dream viert vocaal ensemble The Gents haar 10-jarig bestaan met een feestelijk programma. Bezoekers kunnen via www.thegents.nl hun favoriete zangwerk kiezen en vervolgens live horen in de Kleine Zaal op zondagmiddag 8 november. Speciaal voor het jubileum is er voor aanvang van het concert een diner voor de concertliefhebbers onder de noemer de Gulle Tafel.
Op dinsdag 10 november bespelen stadsorganisten Jos van der Kooy en Anton Pauw het Cavaillé-Coll-orgel in de Philharmonie met onder andere een improvisatie ''a quatre mains en quatre pieds". Jos van der Kooy geeft voor aanvang van het concert een verhelderende inleiding.

De pianist Daniël Wayenberg viert op 11 november zijn 80e verjaardag in de Kleine Zaal van de Philharmonie. Wayenberg behoort tot de grootmeesters van de klassieke pianomuziek. Zijn reputatie als vingervlugge virtuoos met een fabelachtige techniek is tot op de dag van vandaag onaangetast gebleken.
Celliste Rebecca Carrington maakt op 12 november haar Nederlandse debuut. In de Angelsaksische wereld is Carrington een grootheid. Zij wordt nog wel eens vergeleken met Hans Liberg. Yo-Yo Ma is één van haar bewonderaars. Carrington is een comédienne maar schuwt het zware klassieke werk niet.

Op vrijdag 13 november is het amateurkoor COV Haarlem te horen met het Promenade Orkest. In de Grote Zaal worden A Sea Symphony van Vaughan Williams en het Orgelconcert van Poulenc ten gehore gebracht.
Holland Symfonia brengt op zaterdag 14 november in de Kleine Zaal een special onder de noemer From the sublime to the ridiculous. Fagottist Leendert Booyen stelde een programma samen waarbij genie en waanzin dicht bij elkaar liggen. In een kamermuziekbezetting speelt Holland Symfonia onder andere werken van Fiala en Wagner.

Amateurkoor Toonkunstkoor Amsterdam is op zondagmiddag 15 november te gast in de Grote Zaal met werken van Arthur Honegger en Ton de Leeuw. Op dezelfde middag sluit in de Kleine Zaal de Spaanse klassieke gitarist Pepe Romero de Klassieke Muziekweek af met werken van onder andere Sor en Sanz. De bezoekers aan dit concert genieten na afloop van dit concert van wijn en tapas van het huis.

Noot aan de redactie: Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling marketing & communicatie :
Karlijn van Oirschot T 023 512 12 23 E k.vanoirschot@theater-haarlem.nl of Frank van der Schaar T 023 512 12 21 / 06 488 308 16
E f.vanderschaar@theater-haarlem.nl