Dura Vermeer

Apeldoorn - 06 november 2009

Proefvak RubberRollpave aangelegd

Onder grote belangstelling van Rijkswaterstaat maar ook van mensen uit België, Denemarken en Polen heeft Rollpave VOF, de combinatie van Dura Vermeer Infrastructuur en Intron, een proefvak RubberRollpave (innovatief superstil asfalt) op verzorgingsplaats De Brink (A50 Apeldoorn richting Arnhem) aangelegd.

Over een afstand van ongeveer 300 meter en een breedte van 5 meter zijn matten van 3,50 meter breed en aan weerszijden stroken van 0,75 meter breed aangebracht. Vanwege het wisselvallige weer is er een Surface Jet, een straalmotor die een grote hoeveelheid warme lucht over de verharding blaast, ingezet om het wegvak vooraf te drogen.

Volgende week wordt de geluidreductie, stroefheid en remvertraging gemeten. Daarna vindt uitgebreide monitoring van dit stille wegdek plaats. Als het wegdek de geluidsbelofte waarmaakt, bestaat de kans dat er straks op meer plekken van dit superstille wegdek wordt aangelegd. Dit innovatieve wegdek voorkomt het ontstaan van geluid bij de bron, dit in tegenstelling tot maatregelen die het geluid tegenhouden zoals geluidschermen en woningisolatie. Daarmee zou zo'n wegdek een goede aanvulling zijn op deze zogenoemde effectmaatregelen. RubberRollpave is ontwikkeld en gerealiseerd door Dura Vermeer Infrastructuur Regio Oost en de afdelingen Kwaliteitsdienst Advies & Onderhoud van Dura Vemeer Infrastructuur en Marketing, Innovatie & Communicatie van de divisie Infra.